Hitélet

2021.02.19. 07:00

Hálát adtak a 15 évért – A kórustagok vallják, aki énekel, az kétszeresen imádkozik

Tizenöt éves jubileumát ünnepli a szentgotthárdi Nagyboldogasszony Plébániatemplom kórusa. Az elmúlt 15 év erőfeszítéseiért, sikereiért és örömeiért hálaadó szentmisén mondtak köszönetet a múlt héten a kórus tagjai.

Tersztyánszky Krisztina

Az egyházzenei kórusmuzsika értékeit őrzik

Fotó: VN/NP

Az énekes közösség munkáját plébánosuk, Bodorkós Imre atya mellett dr. Székely János szombathelyi megyés főpásztor is megköszönte, aki írásban küldte el püspöki áldását, valamint Bérczi Bernát ciszterci apát úr is köszöntötte a kórus tagjait. Az egyházi énekkar 2006 februárjában alakult újjá és immáron 15 éve működik ilyen formában Soós János kántor-karnagy, orgonaművész vezetésével.

Megújulása óta a kórus rendíthetetlenül törekszik a hagyományos egyházzenei kórusmuzsika értékeinek megőrzésére, ápolására és bemutatására. Az egyházi év jelentős ünnepein tartott szentmiséken az adott ünnepkörhöz illő egyházi kórusművek, motetták, misék megszólaltatásával igyekeznek szebbé, bensőségesebbé tenni a liturgiát.

Az egyházzenei kórusmuzsika értékeit őrzik
Fotó: VN/NP

Az énekkar repertoárjában reneszánsz, klasszikus és romantikus mesterek: Josquin, Lassus, Palestrina, Händel, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Bruckner, Franck munkái mellett kiemelt szerepet kapnak magyar szerzők is. Így Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Harmat Artúr, Bárdos Lajos, Halmos László, Farkas Ferenc, Werner Alajos művei is rendszeresen felhangzanak a templomban.

Dr. Sütő Ferenc kórustag elmondta, hogy az énekkar 20-22 egyházi zenét szerető és művelő amatőr énekesből áll. Hittel, szorgalommal, kitartással és lelkesedéssel járnak próbákra. Jól összeszoktak az elmúlt évek során, fegyelmezett munka folyik a próbákon, és szerepléseik is egyre szebben sikerülnek. A tagok az egyházzenei szolgálatuk révén is vallják, hogy „aki énekel, az kétszeresen imádkozik”.

A kórus az eltelt másfél évtized alatt számos vendégszereplést tudhat maga mögött. Felléptek a Szombathelyi Egyházmegye több településén is (Kőszeg, Szombathely-Szőlős, Csákánydoroszló, Körmend, Kemestaródfa, Rátót, Apátistvánfalva, Szakonyfalu, Zalalövő, Zalaegerszeg, Salomvár, Celldömölk), illetve Ausztriában is volt koncertjük (Sankt Martin an der Raab, Maria Bild). Állandó résztvevői és szolgálattevői a Keresztény Megmozdulásokért Egyesület által szervezett zarándoklatok szentmiséinek is.

Szentgotthárd zenei életének és kultúrájának igaz, csak egy kis szegmensét képviseli ez a lelkes kórus, mégis a tagok elköteleződése a hagyományos egyházi énekek, egyházi kórusmuzsika értékei és továbbörökítése iránt vitathatatlan. A kórus szívesen fogad a tagjai sorába további lelkes, fiatal, egyházi zenét szerető, énekelni akaró és tudó szentgotthárdit.

Megtudtuk azt is, hogy a kórus az idén szeretné felvenni Szent Bernát nevét. Egyrészt a ciszterci rend alapítója iránti tiszteletük jeléül, másrészt kifejezésre juttatva a Nagyboldogasszony Plébánián a 20. század első felében működött elődkórus öröksége iránti elköteleződésüket, folytatva a városban már meglévő egyházi kórusmuzsika hagyományait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában