A járvány árnyékában dolgoztak

2021.02.04. 11:30

Harangozó Bertalan kormánymegbízott értékelte a Vas Megyei Kormányhivatal tavalyi évét

A Vas Megyei Kormányhivatal működését, feladatellátását 2020-ban meghatározta a koronavírus-járvány. Harangozó Bertalan kormánymegbízott összegezte elmúlt évi tevékenységüket, és beszélt a területi közigazgatás működésének tavalyi változásairól is.

Tóth Kata

Harangozó Bertalan: „Felelősségünk az oltással kapcsolatban nem csupán személyes, hanem közös. A mások egészségére is tekintettel kell lennünk. Aki teheti, oltassa be magát!”

Fotó: Unger Tamás

– A világjárvány különböző hullámokban, de az egész évet meghatározta, nagymértékben befolyásolta a Vas Megyei Kormányhivatal működését is. A kormány első ízben március 11-étől rendelt el veszélyhelyzetet, amely június 18-ig volt érvényben. Utána egészségügyi válsághelyzetet hirdetett, és november 4. óta ismét veszélyhelyzeti időszakban vagyunk – foglalta össze a kormánymegbízott.

Úgy összegzett: Vas megye osztrák és szlovén határmentisége és a jelentős számú foglalkoztatási, gazdasági kapcsolat ellenére, közös fegyelmezettségünk eredményeképpen viszonylag jól vészelte át a tavaszi időszakot. Az őszi hullámban a járvány terjedése tömegessé vált, ez megyénket sem kerülte el. Az ország működőképességének fenntartása volt az egyik feladat, amellett, hogy a védekezést is meg kellett erősíteni.

– Garantálnunk kellett ügyfeleink és munkatársaink védelmét, egyrészt a higiéniai körülmények biztosításával, az ügyintézésben pedig azzal, hogy az online megoldások irányába mozdultunk el. A kormányablakokban előzetes időpontfoglalással csökkentettük az egy időben jelen lévő ügyfelek számát – mondta.

– A járvány elleni védekezésben kiemelt szerepet játszó népegészségügyi területen a megnövekedett munkaterhek ellensúlyozására más területekről csoportosítottunk át munkatársakat. Jelentős feladatunk volt a kormányzat által rendelkezésre bocsátott védőeszközök, fertőtlenítőszerek eljuttatása az állami és köznevelési intézményekbe, az orvosi praxisokba. Ennek koordinációját és logisztikai feladatait is döntően a kormányhivatal végezte a Vas Megyei Védelmi Bizottság és titkársága aktív és hatékony közreműködésével.

Harangozó Bertalan: „Felelősségünk az oltással kapcsolatban nem csupán személyes, hanem közös. A mások egészségére is tekintettel kell lennünk. Aki teheti, oltassa be magát!”
Fotó: Unger Tamás

Tavaly novembertől szervezzük a pedagógusok, kormánytisztviselők, a szociális ágazatban dolgozók gyors­tesztelését, de részt vállalunk a végrehajtásban is. Az iskolák és szociális intézmények igényei alapján közreműködtünk a Magyar Honvédség fertőtlenítő alegységeinek munkájában. Informatikai munkatársainknak is kiemelt feladat jutott: a pandémiás helyzetben támogatták a Népegészségügyi Főosztály tevékenységét.

A fogyasztóvédelmi területen dolgozó kollégák tavasszal és ősszel is rendszeresen ellenőrizték az élelmiszerboltokat, kereskedelmi központokat, üzleteket, patikákat, októberben a PCR-tesztek hatósági árának betartását. Az oktatásüggyel foglalkozók a nehéz körülmények ellenére is sikeresen megszervezték az érettségi vizsgákat. Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályunk részt vesz a járvány káros hatásait mérséklő, válságkezelő kormányprogramok lebonyolításában: nagy számban fogadott be és dolgozott fel pályázatokat.

Törvényességi felügyeleti feladataink ellátását is érintette a járványhelyzet. A különleges jogrendből adódóan megváltozott az önkormányzati döntéshozatali rend. Néhány terület kivételével a polgármesterek gyakorolják a képviselő-testületek jogköreit. Folyamatosan figyelemmel kísértük és segítettük döntéshozatalaikat. Összegezve: a területi államigazgatás működött, és a járvány ellenére minden szakterületünk végrehajtotta a feladatait.

Tavaly is folytatódott a területi közigazgatás átalakítása. Ennek egyik elemeként átalakult a kormányhivatal szervezeti felépítése. A járási hivataloktól számos szakterület – például erdőgazdálkodás, agrárügy, családtámogatás, társadalombiztosítás, közlekedésügy – visszakerült a megyei hivatal szintjére. Megszűnt a megyeszékhelyi járási hivatal kiemelt státusza. Átszervezték az építésügyet is: a jegyzők építésügyi hatásköre a megyei szintű Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályhoz került, amely három – Szombathelyen, Körmenden és Sárváron működő – építésügyi osztályon keresztül látja el feladatait.

A kormányhivatal is adott át feladatokat: a szabálysértési eljárásokkal kapcsolatos feladat- és hatáskör a rendőrséghez került, az egyéni vállalkozói igazolványokkal kapcsolatos feladatellátás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A körzeti erdőtervezési feladatokat 2020. március 1-jétől a Nemzeti Földügyi Központ vette át. Egyfokúvá vált a közigazgatási ügyintézés: a közigazgatási döntéseket csak a bíróságon lehet megtámadni. A szervezeti változások komolyabb zökkenők nélkül történtek – hallottuk Harangozó Bertalantól.

Egyéb tevékenységeikről is beszélt: az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály normatív támogatásban négyezer ügyfél több mint 14 ezer igénylését kezelték, és 11,88 milliárd forint támogatást ítéltek meg. Földhivatali területen több mint százezer ügyet intéztek munkatársaik. Októberben Szombathelyre látogatott dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, aki bejelentette a kormányhivatal központi szervezeti egységeinek otthont adó Megyeháza épületének teljes rekonstrukcióját.

Az államtitkár találkozott a kormányhivatal vezetőivel, értékelte az elvégzett munkát, egyúttal átadta a Hollán Ernő utcai épület akadálymentesítésére elkészült liftet. Új, önként vállalt feladatként a kormányhivatal szakképzési gyakorlóhellyé is vált: 2020 őszén 23 középiskolás kezdte meg gyakorlati tanulmányait a hivatalban, közszolgálati ügyintéző képzésben. Közben gőzerővel folytatják le az M8-as autóút Körmend–Rábafüzes közötti szakaszának építése nyomán adódott kisajátítási eljárásokat.

Bükön a közel 50 milliárdos, nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű Nestlé-beruházás kisajátítási, építéshatósági, egységes környezetvédelmi hatósági engedélyezési eljárását végezték el. A szentgotthárdi járásban pedig zajlik a Rábavidék térségfejlesztési program – említette még a kormánymegbízott.

Visszatérve a járványhelyzetre úgy fogalmazott: – Köszönettel tartozunk az egészségügyben dolgozók, a védekezést segítők, köztük a kormányhivatali kollégák munkájáért, továbbá mindazoknak, akik fegyelmezett magatartásukkal, a védekező intézkedések betartásával hozzájárultak a járvány elleni küzdelemhez. Országszerte – így megyénkben is – folyamatosan zajlanak az oltások, a Miniszterelnökség és az operatív törzs irányítása alatt, a Vas Megyei Védelmi Bizottság, a mellette működő megyei oltási munkacsoport és a kormányhivatal közreműködésével. Az oltást illetően hangsúlyozta: felelősségünk nem csupán személyes, hanem közös. Mások egészségére is tekintettel kell lennünk. Aki teheti, oltassa be magát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában