Nevezetes dátum

2021.02.06. 07:00

Hiánypótló ajándék Kőszegről – 60 éve ajándékozták meg a weimari Liszt-emlékházat az értékes drapériával

Nevezetes dátum Kőszeg kultúrtörténetében 1846. szeptember 27-e. 175 éve ezen a napon látogatott el a városba Liszt Ferenc, az akkor már európai hírnévre emelkedett zeneszerző, előadóművész, s adott este hangversenyt az egykori Bálház különtermében.

Vas Népe

Fotó: Liszt-Haus

Nagy sikerrel zárult az előadóest. Különösen a kisváros fiatalsága részesítette kitüntető ovációban a zeneköltőt; tiszteletére fáklyás felvonulást is szerveztek, melyet Liszt Ferenc meghatottan szemlélt végig Strucc Szállóbeli lakosztályának erkélyéről.

Ennek az előadásnak az emlékét őrizte a város helytörténeti múzeuma. Egyik termében állt a hasonmása annak a zongorának, amelyen Liszt Ferenc ittlétekor játszott. A hangszer mellett volt egy másik, jóval későbbi rekvizitum is: egy díszesen szőtt drapéria.

Liszt Ferenc 1847-től 1861-ig volt Weimarban a hercegi udvar karnagya. Ott áll az az emlékház, ahol Liszt Ferenc lakott, és amelyben megtalálhatók az általa hátrahagyott kellékek, bútorok. A Liszt-ház relikviáinak többsége kitűnő állapotban vészelte át az időt, kivéve azt a drapériát, amely az akkori lakberendezés egyik fontos tartozéka volt, s amelyet egykor a magyar állam ajándékozott a zeneszerzőnek. Ez nem állta ki az idő próbáját, tönkrement.

1959-ben egy szakmai konferenciára utazott a Kőszegi Gyógypedagógiai Intézet igazgatója, Nagy László. Sort kerített egy weimari látogatásra is, és megismerkedett az emlékházat felügyelő és igazgató Holtzhauer professzorral. Megtudta, hogy az eredeti különleges anyag pontos másának elkészítését sehol sem vállalták. Nagy László egy tenyérnyi darabot elkért a málladozó darabból, és Kőszegen a Munkácsy- és Állami-díjas Pécsi Lászlót, a gyári iparművészt kérte meg annak „dekomponálására”. 1961-ben egy használaton kívül helyezett Schőner-szövőgépen megtörtént a drapéria legyártása, amelyből 160 méter készült.

Hatvan éve, 1961. október 22-én ünnepélyesen átadták a hiánypótló szövetet Weimarban, az eseményen a magyar nagykövet, az ügyet elindító Nagy László és a „kivitelező” Wilheim Béla főmérnök is jelen volt.

Kiemelt képünkön: A Liszt-emlékház egyik szobája a kőszegi drapériával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában