Közös szórakozás

2021.02.07. 07:00

Így moziztunk 40 éve

A műsora összeállítását és forgalmazását tekintve egyaránt sikeres évet zárt 1980-ban a Vas megyei Moziüzemi Vállalat. A több mint 26 ezer előadásra összesen 1 millió 556 ezren váltottak jegyet: egy-egy filmre átlagosan 59-en ültek be a nézőtérre. 40 éve készült számadás az előző évi látogatottságról.

Vas Népe

Fotó: VN-archív

A filmek forgalmazásában országosan az élre került a vállalat: a Filmfőigazgatóság által kiemelt 86 magyar filmet több mint hatvanezren nézték meg.

A televízió mellett lassan ismét visszanyerte népszerűségét a közös szórakozás, a mozi. A szórakoztató filmek vetítésénél újfent feltűntek a jegyüzérek: az ilyen filmekre tódult a közönség.

A filmnapok rendszeresek és népszerűek voltak négy évtizeddel ezelőtt. A falusi filmnapokon a megye 34 (!) mozijában 56-féle műsorból választották ki azokat, amelyeket 122 előadásban 6500 néző előtt vetítettek. Szombathelyen a gyermek- és ifjúsági filmnapokon több mint 8000 fiatalnak tartottak 88 előadást. A társadalmi ünnepségekhez kapcsolódva egyre több helyen vetítettek filmet a munkahelyeken is. Többek között a Rába Futóműgyár, az Élgép és a Vízügyi Igazgatóság emlékünnepségeit tették élményszerűbbé vetítésekkel. De nem csak a mozi „vonult ki”, hanem egy-egy nagyobb fimszínház is otthont adott különböző, főleg iskolai rendezvénynek.

A rövidfilmek forgalmazásában újdonság volt az a 63 előadás, amelyen környezet- és természetvédelmi filmeket vetítettek megyénkről készült kisfilmekkel együtt: több mint 9000-en látták ezeket. A nagyobb településeken 33 ezren láttak polgári védelmi filmeket.

Sikeresek voltak azok a törekvések, amelyek egy-egy kisebb közösséghez vitték, ankétok kíséretében juttatták el a filmeket.

A moziba járás gyakoriságát tekintve Vas megye országosan az előkelőnek számító hetedik helyen állt. Világjelenség volt, hogy a közönség nagyobb része a fiatalabb korosztályból került ki, megyénkben nem így volt. Az ifjúsági előadások nézőszáma tízezerrel csökkent.

A vállalat jó gazdálkodásának köszönhetően több mozit is szépítettek, korszerűsítettek. A megye legnagyobb mozija, a Savaria másfél millióért kapott új köntöst és „bélést”. Kívül-belül kifestették, a nagyteremben a falak színeihez illő szőnyegpadlót raktak le a hideg magnezitpadozat helyére, s a közönség régi kívánságát teljesítették, amikor a műbőrfotelokat piros bútorszövettel húzták át.

Az országban akkoriban fellelhető legkorszerűbb technikájú öt darab vándor-vetítőgépet kapott a Savaria, ebből kettőt a Derkovits-, illetve a Joskar-Ola lakótelepi iskolában helyeztek el: a mozi helyben volt ezekben. Körmenden és Szentgotthárdon 700-700 ezer forintos költséggel korszerűsítették a fűtést. A sárvári mozi teljes felújítására egymillió forintot költöttek. Ott is a legkorszerűbb berendezéssel vetítettek már. A kőszegi mozi vetítőberendezését is kicserélték.

A megye keskenyhálózata – ebbe 200 mozi tartozott – zömében s küllemében megszépült. Folyamatosan a vetítőberendezést is korszerűbbre cserélték.

Kiemelt képünkön: Szombathelyi utcakép 1997-ből, a háttérben a Savaria Mozi épülete látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában