Szabad utat!

2021.02.01. 20:22

Ingázók a határon – Kétnyelvű petíciót fogalmaztak a könnyítésért

Szabad utat az ingázóknak! címmel indították útjára azt a petíciót, amelyben az ingázók határ átkelésének megkönnyítéséért állnak ki osztrákok és magyarok egyaránt. Két hét alatt több mint 1700 aláírást gyűjtöttek.

Polgár Patrícia

210128 Bucsu Ingázóként jár mindennap Ausztriába munkába Seprenyi Mihály. Képen: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

„Tisztelt Döntéshozók! Mi, az osztrák-magyar határon ingázók szeretnénk elérni, hogy tegyenek valamit a határon kialakuló óriási dugók ellen. A jelenlegi pattanásig feszült helyzet tarthatatlan, az emberek fáradtak, elkeseredettek, félnek. Félnek, hogy a rendszeresen előforduló nagyobb késések miatt elveszítik állásukat, félnek, hogy a kimerültség határán kell lassan nemcsak dolgozni, de haza is menni. Elkeseredettek, hogy lassan alig látják a szeretteiket, szülőket, társat, gyermekeket. ... Kérjük Önöket, hogy sürgősen keressenek megoldást erre a problémára” – olvasható egyebek mellett a petícióban.

Amint azt a kétnyelvű petíció elindítója, Debreceni József az orf.at osztrák hírportálnak elmondta: a kezdeményezéssel nem a beutazási korlátozások ellen szólalnak fel. Úgy véli: a torlódást az ellen­őrző személyzet növelésével, az ingázók számára külön sáv nyitásával, illetve egy egységes, a hatóságok által elfogadott jelzés – például a szélvédőre ragasztható „ingázó-matrica“ – bevezetésével könnyen meg lehetne szüntetni. Az összegyűlt aláírásokat a petíció szövegével együtt a burgenlandi tartományi, valamint az osztrák és magyar központi kormányszerveknek is eljuttatják.

Amint az ismeretes: január közepe óta online regisztráció szükséges az Ausztriába való utazáshoz, azonban a munkaügyben, tanulási vagy családlátogatási céllal rendszeresen ingázók mentesülnek a beutazási korlátozások alól – egyelőre. Mivel a szükséges okmányok ellenőrzése néhány percet is igénybe vehet, a reggeli és délutáni csúcsidőszakban akár fél-, egyórás torlódások is kialakulhatnak az átkelők előtt. Sokan aggódnak amiatt, hogy a kiszámíthatatlan határhelyzet miatt elveszíthetik az állásukat.

A 62 éves Seprenyi Mihály Fürstenfelden dolgozik hentesként egy marhavágóhídon. Napi ingázó, rendszerint kora reggel és késő este lépi át az osztrák-magyar határt. Ilyenkor nincs nagy forgalom, a járvány elején voltak hosszabb sorok, de már csak felmutatja a munkáltatói igazolását, a személyi igazolványát, és engedik is a hatóságok. Napközben csúcsidőben nagyobb sorok vannak, de ez őt nem érinti. A petícióról azt gondolja: a külön sáv a kisebb határátkelőkön nem kivitelezhető, a nagyobbakon viszont igen. Ezzel együtt azonban aláírná, ha ezzel hozzájárulna a munkába járás megkönnyítéséhez.

Horváth Szilvia korábban naponta ingázott a munkahelyére Bükről. A lezárások óta bár dolgozni nem tud, hetente meg kell jelennie tesztelésre a munkáltatójánál. Rendszerint a kőszegi határátkelőt használta, mostanában azonban Zsira felől megy Ausztriába – azt vette észre, hogy így hamarabb átér. Szilvia aláírta a petíciót: összefogással sikerülhet elérniük, hogy ne kelljen átesniük azon a többperces procedúrán, amin az egyéb be- vagy átutazó állampolgároknak.

A múlt hét végén felmerült, hogy szigorítva az ingázók ellenőrzését, azok csak 72 óránál nem régebbi teszt birtokában léphettek volna be az országba. Ezzel szemben Rudolf Anschober egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján elmondta: a kormányzat mindent megtesz azért, hogy a világban terjedő vírusmutációk minél kisebb mértékben jussanak be az országba, így szükségesek a beutazási szigorítások. Ennek megfelelően a jövőben az ingázóknak heti rendszerességgel kell majd teszteltetniük magukat – a miniszter az intézkedést „belátható kompromisszumnak“ látja.

Kiemelt képünkön: Seprenyi Mihály azt mondja, a kezdeményezés nem a korlátozások ellen van

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában