Két pályázat

2021.02.12. 07:00

Iskolafelújítás Répcelakon: első szakasz

Két pályázat révén párhuzamosan zajlott a felújítás a Móra Ferenc Általános Iskolában. Az iskola energetikai rekonstrukciója, valamint a D szárny akadálymentesítése is elkészült.

Polgár Patrícia

Fotó: VN/Winkler Krisztina

A Sárvári Tankerületi Központ által elnyert EFOP pályázatnak köszönhetően a répcelaki bázisiskola és az uraiújfalui tagintézmény rekonstrukciója és akadálymentesítése valósulhat meg. A projekt 2017- ben kezdődött és eredetileg múlt év augusztusában be is fejeződött volna. Azonban a pályázat időtartama alatt jelentősen megemelkedett építőipari költségek fedezésére a tankerület többletigényt nyújtott be a kormányhoz – és a kivitelezés határideje is kitolódott várhatóan ez év júniusáig.

A pótösszeggel kiegészülve végül csaknem 310 millió forintot fordítanak a két iskola felújítására, modernizációjára. Máig a répcelaki iskola D épülete készült el, oda a múlt hónapban a felső tagozat visszaköltözött. Az alsósok továbbra is külső helyszíneken – a művelődési házban, a Radó-házban, a Répce Sportcsarnokban és az iskola udvarán elhelyezett konténerosztályokban – tanulnak.

Ezzel a felújítással párhuzamosan egy másik, majdnem 100 milliós projekt is elkezdődött: a répcelaki önkormányzat által vezetett és a Vas Megyei Önkormányzati Hivatallal alkotott konzorcium a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatban nyerte el az összeget az általános iskola energetikai rekonstrukciójára. A fejlesztés eredményeként a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola fűtési rendszerének korszerűsítése – kondenzációs kazánok, termosztatikus szelepekkel ellátott radiátorok telepítése – valósult meg. A fejlesztésben beépítettek továbbá egy kiegészítő 110 kW-os kondenzációs gázkazánt, amely a különösen nagy hidegben segíti a hőszivattyúk működését.

Az iskola villamos rendszere napelemes kiserőművel bővült a világítás biztosításához és az elektromos üzemű hőszivattyú ellátásához. A beruházás eredményként az épület energiafelhasználása minimálissá vált. A fejlesztéssel tettek a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentéséért is: az épület felújítása fontos része a város szén-dioxid-kibocsátást csökkentő programjának is.

A projekt rövid távú célja volt a dolgozók és tanulók életminőségének, munkakörülményeinek javítása; valamint a példamutatás a környezettudatos élet kialakítására.

Kiemelt képünkön: Befejeződött a répcelaki bázisiskola fűtési rendszerének korszerűsítése, valamint a D szárny rekonstrukciója, a felső tagozatosok vissza is költözhettek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában