Kőszeg helyszínt adna az ingázók teszteléséhez

Az előírt teszteket Kőszegen is elvégezhetné az osztrák fél – Básthy Béla polgármester javaslatát is felvetette Ágh Péter országgyűlési képviselő, amikor múlt pénteken telefonon egyeztetett az ingázókat érintő szigorított határátlépésről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

Tóth Kata

Már múlt héten felvette a kapcsolatot Kőszeg polgármestere Burgenland tartományi kormányának koronavírus-koordinációs stábjával. Pénteken írásban küldte el a javaslatát, amelyről lapunknak is beszélt:

– Kőszeg járásszékhely, a magyar ingázók jelentős része, köztük kőszegiek és napi több ezer Szombathely felől érkező Kőszeg-Rattersdorfnál lépi át a határt. A kőszegi önkormányzat lehetőséget – helyiséget – biztosítana ahhoz, hogy az osztrák fél Magyarországon végezze a koronavírus-tesztelést. Berendezhetnének itt egy tesztállomást, így nem kellene a magyar munkavállalóknak nagy távolságokat utazni. A legközelebbi tesztállomás 23 kilométerre, Neutalban van. Ha pedig valakiről kiderül, hogy vírushordozó, az értelemszerűen nem lépné át a határt, gyorsabban és rövidebb úton kerülhetne házi karanténba. Időt, energiát és pénzt lehetne mindezzel megtakarítani – vetette fel Básthy Béla. Helyszínként a Jurisics-várat jelölte meg, ahol jelenleg nincsenek turisták és kényszerűen szünetel a közművelődési tevékenység. Javaslatát megosztotta Ágh Péter képviselővel, aki továbbította a külügyminiszternek, azzal a kéréssel, hogy tolmácsolja osztrák partnere felé.

Az előzmények: Ausztria szerdától kötelezővé teszi a koronavírus-tesztet és regisztrációs kötelezettséget ír elő az ingázók számára is. Első körben kategorikusan kizárta annak a lehetőségét, hogy a magyar munkavállalókkal kivételt tegyenek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egyeztetett a témában Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel, és további tárgyalások várhatók.

Koronavírus Vas Megyében

A dosszié további cikkei

Koronavírus Vas Megyében

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában