Rendőri akciók segítői

2021.02.24. 11:30

Vasi polgárőrök működtek közre egy körözött személy elfogásában

Közösségi oldalán számolt be a Kráter Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület arról, hogy vasárnap közreműködtek egy körözött személy elfogásában. Hadászi Zsolttal, az egyesület elnökével beszélgettünk az esetről és arról, mennyire gyakori, hogy az önkéntesek ilyen közvetlen módon járulnak hozzá rendőrségi akciók sikeréhez.

Tersztyánszky Krisztina

20210222 körözött személyt fogtak el celdömölki polgárőrök, Hadászi Zsolt, Horváth Tímea, Celldömölk, Szendi Péter, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Hadászi Zsolt elmondta, hogy az egyik Veszprém megyei település polgárőr elnöke hívta fel a figyelmét, hogy Celldömölkre érkezik, és még aznap vissza is utazik egy Veszprém megyében körözött személy. A celli elnök azonnal értesítette a rendőrségi szolgálatvezetőt, majd miután megerősítést kapott a körözött férfiról, figyelőszolgálatot szervezett az állomás környékén.

– Szerencsénk volt, mert bár az illető Sárvárról utazott vissza a szomszédos megyébe, Celldömölkön át kellett szállnia – meséli az elnök. – Annak ellenére, hogy nem sokat láttunk belőle, hiszen maszkot is és csuklyát is viselt, a fénykép alapján a szeméről felismertük. Értesítettük a rendőrséget, és amíg odaértek, figyeltük a fiatal és társasága mozgását, illetve a fiút beszélgetéssel feltartottam. Az odaérkező rendőrök őrizetbe vették.

Bárki közülük ugyanígy cselekedett volna – biztosít róla Hadászi Zsolt. Valójában minden állampolgárnak kötelessége, hogy ha balesetet, bűncselekménygyanús történést lát, jelentse azt a ­rendőrségnek. A polgárőr pedig fokozottan figyel, akkor is, ha épp nincs szolgálatban. Ha valamelyikük gyanús cselekménnyel találkozik, azonnal értesíti az elnököt, az ő dolga a mérlegelés. Ő azonnal szolgálatba helyezi magát, a helyszínre siet, és ha szükségesnek látja, értesíti a rendőrséget. Bűncselekménynél, balesetnél az intézkedés folyamán is kérheti a rendőrség a polgárőrök segítségét, például a helyszín biztosításában, a nyomok őrzésében.

– Az utóbbi években többször is volt alkalmunk segíteni a hatóság munkáját. Egy alkalommal gyújtogatót buktattunk le rejtett figyeléssel, de arra is volt példa, hogy egy idős bácsi felkutatásában segítettünk, és épp egy polgárőr találta meg őt. Tavaly egy betörőt sikerült tetten érnünk úgy, hogy egy szolgálaton kívüli társunk figyelt fel az illető gyanús viselkedésére. Értesítettük a rendőrséget, és végül egy járókelő közreműködésével sikerült elfogni az agresszíven viselkedő férfit.

A polgárőröknek kiemelt feladatuk, hogy az NB II.-es női kézilabda mérkőzéseket biztosítsák – mostanában is, amikor zárt ajtók mögött zajlanak a találkozók. Rendezőként az ő feladatuk többek között, hogy az illetéktelenek bejutását megakadályozzák, illetve, hogy elejét vegyék a rendzavarásnak, verekedésnek. Hogy hogyan? Hadászi Zsolt elárulja: figyelnek, és amikor azt látják, hogy egy vita nagyon kezd átmenni személyeskedésbe, akkor figyelmeztetik a feleket: jobb lenne lehiggadni, mert különben nem fog folytatódni a mérkőzés.

– Tisztes távolságot tartva, udvarias, de emelt hangon, ellentmondást nem tűrően kell beszélnünk a konfliktus résztvevőivel – magyarázza a polgárőr elnök. – Tettlegességhez nem folyamodhatunk, csak akkor, ha valaki kárt akar tenni a másikban. Eddig a pontig az elmúlt három évben egy konfliktus se ment el. Az ilyen szituációk kezelésére, a jogi alapismeretek megszerzésére jó lehetőséget kínál a polgárőr akadémia, amelyen a részvétel ugyan nem elvárás, de hasznos lenne minél több polgárőrnek elvégeznie.

Kiemelt képünkön: Hadászi Zsolt és Horváth Tímea a celli állomáson

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/korozott-szemelyt-fogtak-el-a-celldomolki-polgarorok-4691194/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=vaol

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában