új Egészségügyi Alapellátó Központ

2021.02.01. 07:00

Magasabb szintű ellátás – Beköltöztek az orvosok a Markusovszky utcai új épületbe

Február 1-jén megnyitotta kapuit az új Egészségügyi Alapellátó Központ: négy háziorvos, hat felnőttfogorvos és négy gyermekfogorvos fogadja mától 21. századi körülmények között betegeit a Markusovszky utcai épületben. Itt kapott helyet, külön bejárattal, a fogorvosi ügyelet is.

Cseh-Egyed Bernadett

20210129 Szombathely Megépült és megkezdi működését a szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Központ. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Pakolással, rendezkedéssel teltek az egykori SZTK és a Wesselényi utcai fogászati ügyelet épületéből az Egészségügyi Alapellátó Központba költöző orvosok elmúlt napjai. Örömmel foglalták el új helyüket, hiszen az eddigieknél jóval korszerűbb körülmények között dolgozhatnak mostantól.

– Még szokjuk az épületet, ismerkedünk az új helyiségekkel. Eközben folyamatosan rendezzük az eszközeinket, amelyek az összezsúfolt rendelőből egy tágas, a 21. század követelményeinek minden tekintetben megfelelő rendelőbe kerülnek át – mondta lapunknak dr. Dúl Zoltán gyermekfogorvos.

Dr. Dúl Zoltán ismerkedik az új épülettel és eszközökke
Fotó: Unger Tamás

Hozzátette: az épület felszereltsége, a megújult eszközpark nagyban hozzájárul a színvonalas szakmai munkához, új dimenziót hoz az ellátásba. Ennek köszönhetően lehetőségük lesz a szakma legújabb eljárásait alkalmazni, nő a betegellátás színvonala. Szólt arról is, hogy az „egy orvos egy rendelő” elv megvalósulásának köszönhetően mindenkinek lesz saját rendelője, így egyrészt kevesebb idő telik el a műszakok közötti váltással, másrészt minden orvosnak tulajdonosi felelőssége lesz a saját helyét illetően.

Az Egészségügyi Alapellátó Központ ügyét dr. Kecskés László, a Markusovszky kórház osztályvezető főorvosa karolta fel, amikor 2014-ben önkormányzati képviselővé választották.

– A Március 15. téri volt SZTK és a Wesselényi utcai fogászati ügyelet épületében is méltatlan körülmények uralkodtak, mindenképpen szükségessé vált egy új hely kialakítása. Akkor Puskás Tivadar polgármester és Hende Csaba országg yűlési képviselő is a kezdeményezés mellé állt, majd egy uniós pályázat révén úgy tűnt, meg is valósul a projekt. Az első közbeszerzési eljárás azonban sikertelen lett. Végül a második, már leszűkített változatra nyert a város 2018-ban 685,5 millió forintot – idézte fel az előzményeket dr. Kecskés László.

– Örömmel elmondhatom, hogy a projektet mindkét városvezetés százszázalékosan támogatta. A kivitelező 2019. szeptember elején vette át a munkaterületet, mostanra pedig át is költözött ide négy házi- és gyermekfogorvos, hat felnőttfogorvos, valamint itt kapott

helyet, külön bejárattal, a fogászati ügylet – fogalmazott.

Az akadálymentesített, energetikailag is korszerű épület mellett 75 új parkolót alakítottak ki. Ez nagyban megkönnyíti az ide és a szomszédos kórházba érkezők mindennapjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában