Jövő hétfőig lehet jelentkezni

2021.02.08. 11:30

Majdnem 70-féle képzés az ELTE-n és népszerű szakok a PTE ETK-n

Február 15-én éjfélig lehet jelentkezni az E-felvételiben a szeptemberben induló képzésekre, köztük az ELTE szombathelyi kampuszán és a PTE Egészségtudományi Karának Szombathelyi Képzési Központjában meghirdetett szakokra.

Tóth Kata

PTE, ponthatárok, felvételi, szakok, Képen: Karamánné dr. habil. Pakai Annamária egyetemi docens 20210205 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Majdnem 70-féle képzést indít Szombathelyen az ELTE. Kiemelt ösztöndíjakat, versenyképes diplomát és biztos jövőt ígérnek a hozzájuk jelentkezőknek. Az ELTE szombathelyi képzései teljes pedagógusképzési portfóliót kínálnak a tanítóképzéstől az általános és középiskolai tanárok képzéséig – a tanárszakok közül sok párosítható –, emellett tanári mesterképzésekkel is várják a leendő hallgatókat. Diplomát szerezhetnek a jelentkezők gazdaságtudományi, sporttudományi, informatikai, műszaki képzési területeken, valamint pszichológia, közösségszervező és művészetközvetítő szakjaikon is – sorolta Lenkai Nóra rektori biztos, aki visszautalt arra: 2017 februárjában integrálta az ELTE, Magyarország egyik legrégebbi és legrangosabb egyeteme a Savaria Egyetemi Központot (SEK). Ez nyitotta meg a többi között az utat ahhoz, hogy a Berzsenyi-brand újraépülhessen. A SEK számára ez a hosszú távú fejlődés és a magas színvonalú oktatás biztosítéka azóta is.

Lenkai Nóra az ELTE prospektusával Fotó: Unger Tamás

Az ELTE egyébként hallgatói teljesítményét már képzésük kezdetén elismeri: minden nappali tagozatos, állami ösztöndíjas elsőéves Savaria Kiválósági Ösztöndíjra jogosult: a legalább 400 ponttal bekerültek 40, a legalább 450 ponttal felvettek 80 ezer forintot kapnak havonta, ezenkívül egyetemi éveik ideje alatt kiemelt ösztöndíjakkal és támogatásokkal segíti őket az intézmény. Az egyetemhez közel, havi 12 320–17 880 forint közötti összegért minden olyan kollégiumi elhelyezést igénylő hallgatójuknak tudnak férőhelyet biztosítani, aki megfelel a bekerüléshez szükséges feltételeknek. Kis létszámú, családias hangulatú az oktatás, legendásan jó a tanár-diák kapcsolat, szakmai műhelyként is működik az intézmény, ahová visszatérhetnek az egykori hallgatók, hangsúlyozta Lenkai Nóra. Hozzátette: céljuk az, hogy a régióban végzettek a régióban is maradjanak.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának (PTE ETK) Szombathelyi Képzési Központjában 2021- ben nappali munkarendben hét, levelező munkarendben pedig hat alapképzési szakon kezdhetik meg tanulmányaikat a jelentkezők a sikeres felvételi után, mondta elöljáróban Karamánné dr. Pakai Annamária képzési igazgató. Az ETK a hazai egészségtudományi felsőoktatási intézmények közül a legszélesebb képzési kínálatot nyújtja. Az oktatási portfólió némileg átalakult: tavalyhoz képest az ápolás és betegellátás alapképzési szak dietetikus szakirányát és az orvosi diagnosztikai analitikus alapképzési szakot nem hirdették meg. Hogy képzési kínálatukat bővítsék, Pécs mellett már Szombathelyen is elérhető a sportmenedzser mesterképzés levelező munkarendben. Ezeken túl a tavaly is népszerű képzések közül választhatnak az érdeklődők: nappali munkarendben az ápoló, a gyógytornász, a mentőtiszt, a szülésznő, a csecsemő- és kisgyermeknevelő, az egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szak védőnő szakirányt, valamint a szociális munka szakot. Levelező munkarendben a gyógytornász szakirány kivételével ugyanezeket a szakokat hirdették meg.

Fontos kiemelni, hogy a 2020. évi felsőoktatási felvételi eljárástól az összes alapképzési szak esetében legalább egy tantárgyból emelt szintű érettségi vizsgával kell rendelkeznie a jelentkezőknek. Az emelt szintű érettségi felsőfokú oklevéllel vagy felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevéllel kiváltható, illetve a 2006 előtt szerzett érettségi bizonyítványnyal rendelkezők felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára is jelentkezhetnek, ezt a jelentkezési lapon jelölni kell.

A felvi.hu-n és az egyetemek honlapjain minden egyes képzésről bővebb információt találnak az érdeklődők.

A jelentkezési határidő február 15. Jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehet. A jelentkezés során egyszeri sorrendmódosításra, a hiányzó dokumentumok pótlására pedig 2021. július 8-áig van lehetőség.

Kiemelt képünkön: Karamánné dr. Pakai Annamária (balról): képzéseik a gyógytornász szakirány kivételével nappali és levelező munkarendben is elérhetők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában