Kijáró

2021.02.24. 10:27

Március közepén nyitnának a vendéglátósok Ausztriában

Ha sikerül megállapodni a feltételekben, március 15-én újra kinyitnák az éttermeiket a vendéglátók. A szakma képviselői február 22-én ismertették javaslataikat a kormánnyal. Az egyeztetések egész héten folynak.

orf.at, vaol.hu

Fotó: magyarok.orf.at

A Gazdasági Kamara vendéglátói ágazatának elnöke, Mario Pulker szerint a vállalkozások elfogadták a kormány korábbi feltételeit. A húsvét előtti nyitás lehetőségéért cserébe készek vállalni, hogy rendszeresen teszteltetik dolgozóikat, és a vendégek esetében is ellenőrzik, hogy rendelkeznek-e friss teszteredménnyel – írja a magyarok.orf.at.

A koncepció szerint az éttermek részben a második lockdown előtti állapothoz térnének vissza: egymástól kétméteres távolságban állítanák fel az asztalokat, az asztaloktól felállva mindenkinek FFP2-es maszkot kellene hordania, a vendégeket pedig regisztrálnák is. A feltételek a társadalom körében is elfogadottak. Egy korábbi felmérés szerint a megkérdezettek 81%-a vállalná a tesztet azért, hogy vendéglőben vacsorázhasson.

Ha a szabályokban sikerül megállapodni, a gasztronómia nyitása akár előnyös is lehet a járvány visszaszorítása szempontjából – érvelnek a vendéglősök. A statisztikák szerint ugyanis a fertőzések fele magántalálkozókon történik. A családi, baráti összejövetelek a jövőben egy ellenőrzött térbe kerülnének, az előzetes tesztelés nyomán pedig sikerülne még több tünetmentes fertőzöttet kiszűrni.

Fontos eleme a tárgyalásoknak a nyitva tartás kérdése: a vállalkozók azt szeretnék elérni, hogy este 10, de inkább 11 óráig nyitva maradhassanak. Így a vendéglátóhelyek 60-70%-a tudna élni a feltételes nyitás lehetőségével.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/akar-marcius-elejen-megnyithatnak-a-vendeglatohelyek-es-a-szallodak-ausztriaban-de-feltetelekkel-4686955/

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szervezetten-megy-a-teszteles-a-hataron-akar-masfel-oras-a-varakozas-4685500/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában