Renováltak a faluban

2021.02.08. 17:30

Megújultak Kemestaródfa középületei

A község önkormányzata 2020 augusztusában egyszerre három beruházásba kezdett bele. Az év végére valamennyi megvalósult, és erre az évre is tele vannak tervekkel.

Tersztyánszky Krisztina

20200915 Kemestaródfa Látványos állomásához érkezett a Sarlós Boldogasszony-templom felújítása.Kedden megérkeztek és a helyükre kerültek a színes üvegablakok. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Képen: Soós Csilla Szlovákiában élő üvegművész

Fotó: Szendi Péter

A művelődési ház és a kemesmáli ravatalozó felújítása Magyar falu programból valósult meg, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő hathatós közreműködésével – tudtuk meg. A templom felújításához pedig a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának 13 millió 350 ezer forintos egyedi támogatását használhatta fel a település.

A kemesmáli ravatalozó felújítására már 2019-ben elnyerte a falu a támogatást, a koronavírus-járvány miatt korábban nem tudták a munkákat elkezdeni. A 10 millió 150 ezer forintos támogatásból megújították a régi épületet, új bádogozás és vakolás készült, valamint a tetőt és a nyílászárókat is kicserélték. Kialakítottak egy szabadtéri térkövezett felületet is előtetővel.

A falu művelődési házában a fűtés, a szigetelés megújítása már nem tűrt halasztást. Ott csaknem 24 millió forintot költhettek új kazánra és fűtési rendszerre, festésre, a színpad teljes felújítására, utólagos fal- és lábazatszigetelésre, vakolásra, bádogozásra, nyílászárócserére. A munkák itt is elkészültek.

A Sarlós Boldogasszony-­templom külső renoválását egyedi támogatás tette lehetővé. A faluvezetés úgy döntött, ha már úgyis egyedi nyílászárókat kell készíttetni az elöregedett ablakok helyére, akkor színes üvegekkel teszik még szebbé a templomot. Soós Csilla üvegművész munkája nyomán három nyugat-magyarországi boldoggá avatott egyházi személyiség – Apor Vilmos, dr. Battyhány-Strattmann László és Brenner János – mellképe kapott helyet az ablakokon. Vakolás, bádogozás, térkövezés, lábazatszigetelés teszi teljessé a templom megújulását, melynek felszentelése július 4-én, Sarlós Boldogasszony ünnepén, a templom búcsúnapján lesz. A kultúrház avatását a 2021. július 24-ei falunapra tervezik.

Takó Gábor polgármester elmondta, hogy az idén okvetlenül beadják a Hungarikum-­pályázatot. A volt taródfai várat, Váradszigetet szeretnék egy emléktáblán megörökíteni, és egy emlékművet állítanának a rendszerváltás-határnyitás harmincadik évfordulójára. A Magyar falu programban a bolt felújítására is szeretnének pályázni, illetve tervezik a volt laktanyaépület lebontását és a terület rekultiválását.

Kiemelt képünkön: A templomban az elöregedett ablakok helyére Soós Csilla alkotásai kerülhettek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában