Nemcsak múltjuk, de jövőjük is van

2021.02.22. 21:45

Megyei érték lett a csömötei hegypince és a velemi Stirling-villa

A Vas Megyei Értéktár Bizottság megtárgyalta a megyei értéktárhoz érkezett legújabb beadványokat. A témák ezúttal az acsádi Márk Rozarium, a Csömötei-hegyen álló hegypince s a kapcsolódó hagyományok és a velemi Stirling-villa voltak.

Merklin Tímea

20210222 tájház, Virág János polgármester, Lukácsháza, Szendi Péter, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Nem került be a Márk Rozarium, megyei érték lett viszont a velemi Stirling-villa és a csömötei hegypince a hagyományaival, különös tekintettel a jelenleg is meglévő, élő és erős közösségszervező erejével. Írásban dokumentált története a 18. századra nyúlik vissza: első hegyközségi szabályrendelete 1793-ban készült. A szőlőhegy az Írottkő Natúrpark és a Kőszegi Tájvédelmi Körzet része, 2010-től a Soproni borvidékhez tartozik. Kilátója mellett mintegy 150 éves borház áll, melynek épületét a Lukácsházi Borbarát Hölgyek gondozzák. Szent Ivó-nap környékén megrendezett hagyományos esemény a hegybejárás. A szőlőhegy legújabb rendezvénye a Pincés Kemencés Böllérverseny és a Pincés Kemencés Őszi Hegybejárás. A rendezvények résztvevői kulináris és gasztronómiai élményekkel gazdagodnak a hegyi túra során.

Megyei érték lett a velemi Stirling-villa, amely Kőszeghegyalja jellegzetes polgári nyaralóépülete, a vasi művé­szeti és kulturális élet egyik központja volt.

A velemi Stirling-villában jelenleg felújítás zajlik Fotó: Szendi Péter

Zágorhidi Czigány Balázs állította össze a történeti ismertetőjét, amelyből kiderül, Velemben a két világháború között élénkült meg az idegenforgalom, amit a község képviselő-testülete tudatosan támogatott. Ennek hatására számos szombathelyi család épített nyaralót Velemben. Dr. Stirling István szombathelyi ügyvéd az 1930-as években több telket is felvásárolt, ezen építtette fel nagy alapterületű, modern, de hagyományos kőfalazattal készült villáját. Dr. Stirling ismert legitimista volt, villája a királypárti körök találkozóhelye volt. A nyilas hatalomátvétel után a családot internálták, az épületet államosították, itt tartotta egyik utolsó magyarországi hivatali helyiségét Szálasi Ferenc, sőt a Budapestről menekített Szent Koronát is egy ideig a villa kertjében kialakított bunkerben őrizték. A háború után rövid időre visszakapta az épületet a Stirling család, de hamarosan államosították, s községi kultúrház és iskola céljára használták. A villaépület az iskolák körzetesítése után, 1974-ben került a Megyei Ifjúsági és Művelődési Központ kezelésébe, s Továbbképző Házat és Népművészeti Műhelyt hoztak létre benne.

Egyéb jellegzetes épületei, a Fedeles híd, a Sárkányos kapu, a Fafaragók Háza ezután épültek. A Velemi Stúdió vagy Stirling-villa néven ismert épületegyüttes hosszú időn át volt a vasi képzőművészet – különösen a népi iparművészet – egyik legjelentősebb központja, de a Velemi Szemináriumok révén a rendszerváltó értelmiség egyik találkozási pontja is volt. A villában jelenleg nincs aktivitás, de a szándékok szerint a jövőben bekapcsolható a megyei értékek mentén történő barangolásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában