Folyamatosan bővül a felszerelésük

2021.02.14. 15:30

Mindig szívesen látják azokat a fiatalokat, akiket érdekel a tűzoltók munkája a Rátóti Önkéntes Tűzoltók Egyesülete

Mozgalmas a Rátóti Önkéntes Tűzoltó Egyesület csaknem egy évszázados története

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Horváth Balázs

A szervezet 1924-ben alakult meg 23 fővel. Parancsnokuk Peyer Ferenc volt. Az írásos emlékek alapján 1975. feb ruár 18-án Rátót, Gasztony, Va sszentmihály és Rönök önkéntes tűzoltóegységei egyesültek, és a rendszerváltásig egy közös szervezetet alkottak. A Rátóti Önkéntes Tűzoltó Egyesület aztán 2000. január 25-én alakult újjá húszfős létszámmal.

Az egyesület elnöke Németh Tibor, a tűzoltóparancsnok pedig Pass József, aki 1988. május 18-ától önkéntes tűzoltó, és 1989-ben tette le a parancsnoki vizsgát. 2000-ben 19 lelkes fiatal került az irányítása alá, akik az elődök segítségével, tapasztalataik átvételével és volt felszerelésükkel kezdték el a munkát. A fiatalok folyamatosan képezték magukat, ma már ketten rendelkeznek kismotorfecskendő- kezelői, ketten tűzoltásvezetői, öten kisgépkezelői vizsgával, tízen pedig az önkéntes tűzoltók számára teljesíthető negyvenórás tűzoltó- alaptanfolyamot végeztek.

A 250 lelkes kistelepülésen a tűzoltási kellékeket kezdetben egy Polonia szivattyú, egy műszaki nélküli Zsuk, még használható tömlők és egy közösségi szoba alkották. Az egyesület felszerelése az elmúlt két évtized alatt szinte teljesen kicserélődött. Évente pályázatot nyújtanak be a felszerelések bővítésére, ezáltal ma már a legkorszerűbb védőruházatot és eszközöket birtokolják. Magántámogatás útján egy Rosenbauer 75WP típusú szivattyút is sikerült beszerezni. Mivel saját vonuló gépjárművük nincsen, megállapodás alapján vonuláshoz és személyszállításhoz térítésmentesen az önkormányzat falubuszát használhatják.

2014-ben pályázati támogatással sikerült felújítani a régi tűzoltószertárt, amelyben egy egyesületi raktár és egy közösségi terem kapott helyet mellékhelyiséggel, valamint az épület mögé fedett kocsibeállót építettek. A garázsban a falubusz áll. Az egyesületnek jelenleg 21 tagja van, közülük egy nő, aki az egyesület adminisztratív faladatait látja el. Mindig szívesen látják a fiatalokat, akiket érdekel a tűzoltók munkája. Minden évben részt vesznek a körzeti tűzoltóversenyen, kisebb-nagyobb sikerrel. Azt vallják: számukra fontos a részvétel akkor is, ha nem a legjobb helyezést érik el, hiszen mindig tanulhatnak a többiektől.

Az önkéntes tűzoltókat évente két-három alkalommal riasztják káresetekhez. Ezek a település fekvéséből adódóan változatosak, hiszen a község északi részén halad el a 8-as számú főút és alatta a Szentgotthárd– Szombathely-vasútvonal, délnyugati részén a Lahm patak folyik, és alig egy kilométerre a Rába. 2009-ben a nagy mennyiségű csapadék miatt megáradt Rába felduzzasztotta a Lahm patakot is, sőt még a település nyugati részén található Rátót patak szintje is megemelkedett. Így a tűzoltók három napon keresztül – az önkormányzattal és a szakemberekkel vállvetve – küzdöttek az árral. Szerencsére nem történt semmi baj. A település lakossága forró teával, szendviccsel, süteménnyel köszönte meg a védekezők munkáját. Ettől az egy alkalomtól eltekintve a települést nem veszélyeztette az árvíz.

A 8-as főúton többször volt kisebb baleset, melynél a rátótiak a hivatásos tűzoltóegység kiérkezéséig a terület biztosítását, segítségnyújtást, forgalomirányítást végeztek. A községben működésük óta mindössze két nagyobb tűzeset fordult elő, tavaly egy családi házban keletkezett tűz zárlat miatt, illetve egyszer egy melléképület égett le. De a lakosság kisebb problémákkal is bizalommal fordulhat hozzájuk. Nagyobb esőzéseknél szükség esetén kiszivattyúzzák a pincéket, viharban letört fák kivágásában, megsérült tetők javításában segítenek.

Az egyesület jó kapcsolatot ápol az önkormányzattal. Minden rendezvényen részt vesznek. Falunapokon a terület berendezésénél és a lebonyolításban is segítenek, s ha igény van rá, bemutatót is tartanak. Fontos szerepet játszanak az önkormányzat által tartott megemlékezéseken. Ezek legrangosabbja minden évben a megyei értéktár részét képező Aradi emlékparkban megtartott megemlékezés az aradi vértanúkról. Az ünnepségen az önkéntes tűzoltók viszik a nemzeti és a települési zászlót, és tisztelegnek a vértanúk előtt.

Kiemelt képünkön: Az önkéntes tűzoltókat évente két-három alkalommal riasztják káresetekhez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában