Veszélyes is lehet

2021.02.16. 07:00

Nébih: ne vásároljunk alkalmi árusoktól bizonytalan eredetű medvehagymát

A kereskedelmi célú medvehagymagyűjtés minden esetben engedélyköteles. A Nébih arra hívja fel a figyelmet, hogy a bizonytalan eredetű, jelöletlen áru veszélyes lehet.

VN

Fotó: Shutterstock

A medvehagyma a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A medvehagyma friss, finom íze mellett sokféle jótékony étrendi hatással bír, fogyasztása kedvezően hat egyebek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre, éppen ezért minden évben sokan gyűjtik. Fő szabályként fontos tudni, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kilogramm mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Az egyes erdőterületek besorolásáról a Nébih honlapján található interaktív erdőtérképen is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Fontos, hogy a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. A kereskedelmi forgalomba hozott termékre jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, a származási országot.

Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepelnek-e ezek az adatok, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk. A Nébih arra kér mindenkit, hogy egészségük megóvása érdekében ne vásároljanak alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket. Felhasználás előtt mind a vásárolt, mind a saját gyűjtésből származó medvehagymát alaposan mossák meg.

Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a növényt, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két növényt a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

Kiemelt képünkön: Kereskedelmi célú gyűjtés csak engedéllyel lehetséges

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában