Program

2021.02.02. 07:00

Őrtüzek az online térben Vasváron

Tudásmegosztó program, egyfajta szabadegyetem a Vasi Őrtüzek Irodalmi Vándorkonferencia. Idén a helyzethez alkalmazkodva az online térben tartják az eseményt pénteken és szombaton.

Pogács Mónika

Fotó: Pogács Mónika

Hét évvel ezelőtt rendezte meg először a Nagy Gáspár Kulturális Központ a programot, amely már akkor beteljesítette volna küldetését, ha az irodalmat szerető olvasó és író emberek találkozását segíti. A vándorkonferencia azonban ennél még többre hivatott.

– Az eseményt azzal a céllal indítottuk el, hogy Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő munkásságát minél jobban megismertessük Vasváron, a Hegyháton, közelebb hozva őt a térségben élőkhöz – mesélte a vándorkonferencia kezdeteiről Gergye Rezső, a művelődési központ igazgatója.

Hozzátette azt is: ugyanebben az időben került felszínre egyre több információ Kisfaludy Sándor költő egykori, szoros kötődéséről Kámhoz. Ugyancsak erre az időre tehető Békássy Ferenc, a tragikusan fiatalon elhunyt zsennyei költő kultuszának erősödése is.

A „helyi” kulcsszó a vándorkonferencia esetében. Az irodalmi nagyságok kötődése bizonyos településekhez az ott élőket még érzékenyebbé teheti az alkotók munkássága és tágabb értelemben az irodalom iránt – ebben bíznak a konferencia szervezői.

A sorozatnak a koronavírus-járvány sem szabhat gátat. Gergye Rezső az idei programot sorolta: a kétnapos Vasi Őrtüzek Vándorkonferencia Bérbaltaváron kezdődik február 5-én, pénteken 11 órakor Nagy Gáspár szülőházában koszorúzással és Polák István előadásával. A pénteki esemény Kámban 12 órakor a Kisfaludy-emlékműnél zárul megemlékezéssel, koszorúzással a Mozduljunkám Egyesület közreműködésével.

Február 6-án, szombaton 9 órakor Zsennyén, Békássy Ferenc sírjánál folytatódik koszorúzással a konferencia. 10 órától a Bérbaltavár és Nagytilaj közötti verspadoknál közös versmondás a tervezett program, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész vezetésével, amelyre előzetes online jelentkezéseket várnak a

szervezők.

Szombaton 17 órától Vasvár lesz a záróhelyszín, ahol Kertmagyarország, a méhes földje címmel Weiner Sennyey Tibor előadását hallgathatják meg az online térben a virtuális konferencia résztvevői. Weiner Sennyey Tibornak sokat köszönhet a Békássy Ferenc-kultusz: ő volt az, aki verseskötetet is szerkesztett Békássy Ferenc verseiből.

– Az esemény fontos eleme a koszorúzás, azok szalagján évek óta A vers legyen veled felirat szerepel, ezt helyezzük el Nagy Gáspár bérbaltavári szülőházán, a Kisfaludy-emlékműnél és Békássy Ferenc zsennyei sírjánál is – hangsúlyozta a szervező.

Gergye Rezső elmondta még: az előadások mellett újszerű kezdeményezésként a három géniuszt vállalkozó kedvű résztvevők közreműködésével idézik meg. Megszemélyesítőik egymással beszélgetnek majd, de kérdéseket is kapnak. Azt szeretnék megtudni tőlük: mit tennének, hogyan reagálnának a mai kor kihívásaira.

A Vasi Őrtüzek programot – az előadásokat – az érdeklődők ezúttal a Nagy Gáspár Kulturális Központ közösségi oldalán követhetik

élőben.

Kiemelt képünkön: Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza emlékét Kámban lehet megidézni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában