Nők a tükörben

2021.02.10. 07:00

Tóth Magdolna szobrászművésznek tanul, tárlata a tanakajdi Ambrózy-teremben nyílt

A Vasszécseny­ben élő, a Pécsi Tudomány­egyetemen tanuló Tóth Magdolna kiállítása a tanakajdi önkormányzat épületének Ambrózy-termében nyílt meg – online.

Merklin Tímea

Kiállítás, Tóth ,20210208, ut, Tanakajd, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A pályakezdő alkotó eddig kétszer szerepelt az Art Marketen. Kórus című új színes térplasztikájával részt vesz a tavaszi Országos Művészeti Diákköri Konferencián, és beadta a nyári Textiltriennáléra is. Tóth Magdi szobrászművész szakon tanul, az online oktatás idejére hazaköltözött. A tanakajdi tárlaton látható munkái mind frissek, ebben az időszakban készültek, itthon. A képzőművészet számára a szabad kommunikáció színtere, szeret kísérletezni.

Nagy öröm számára, hogy a tanakajdi kiállítás létrejöhetett, sok gyerekkori emléke fűzi e szomszédos faluhoz. A környezet különleges, a vitrinekben az Ambrózy család személyes tárgyai láthatók. Az állandó kiállítás képanyagát Magdi tárlata miatt leszedték, de néhány elem fent maradt, a falmatricák, trófeák ötvöződnek az új kiállítás anyagával. Érdekes a viasz meztelencsigák megjelenése: ezek egy nagyobb projekt részei, tavasszal ugyanis elszánta magát, hogy művészeti eszközök segítségével feldolgozza a hozzájuk kapcsolódó fóbiáját, körüljárva a szimbolikus és bioló­giai jelentéseket. A kiállításon most – csendéletként – egy káposztás kosárban kaptak helyet, és egy üvegezett keretben a falon, ahol lepkegyűjtemény módjára, gombostűkkel rögzítve láthatók.

Magdi az elmúlt egy évben készített nagyobb léptékű színes, figurális plasztikákat is (Pécsett), de ezeket itt most nem tudja bemutatni. Ezek a szobrai viszont inspiráltak egy másik sorozatot, aminek elemei falapokra készültek kollázs technikával. A képeken egy fiatalember portréja látható, színes hátterekre kasírozva. A Tükör – tér című sorozatában tükörben szelfiző nők portréit festette meg akrillal, vászonra.

Kiemelt képünkön: Tóth Magdi a művészet eszközeivel tárja föl a meztelencsigákhoz kapcsolódó fóbiáját. Íme a csigacsendélet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában