sajtókérdésekre is válaszolt

2021.02.04. 20:07

Válaszok első kézből – Hende Csabát Szombathely ügyeiről kérdezhették

Számos megkeresést kapott az utóbbi időben dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő az ország és Szombathely ügyeit illetően – ezekre és sajtókérdésekre is válaszolt.

VN

20210204 Hende Csaba Országygyűlési képviselő online fogadóórát tartott, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A pandémiás időszakban nehéz a személyes találkozás, ugyanakkor sok fontos döntés született az országban, amelyek közvetlenül érintik a szombathelyieket. Ezekről adott összefoglalót, majd sajtókérdésekre válaszolt Hende Csaba. Orbán Viktor tegnap bejelentett gazdaság-újraindítási akciótervvel kapcsolatban elmondta: a 2. ütemben az 1500 milliárd forintos felsőoktatást érintő csomagból feltehetőleg a szombathelyi felsőoktatás is forrásokhoz jut majd.

Az intézkedések között említette a 13. havi nyugdíj visszaépítésének megkezdését, a 25 év alattiak adókedvezményét, az otthonfelújítási támogatást és a családtámogatási rendszer elemeit. A témákban szombathelyi számokkal is készült

Mit gondol arról, hogy Bokányi Adrienn tanácsnok szerint a kormányzati elvonások sorába tartozik, hogy a gazdaság visszaesése miatt a szombathelyi iparűzésiadó-bevétel csökken? – hangzott el a kérdés egy videót említve, amelyben Ungár Péter budai milliárdos Hende Csaba felelősségét firtatja annak kapcsán, hogy a városvezetés szerint gazdasági racionalizálások indokoltak.

A képviselő tisztázta: az adóztatás jogát a kormány javaslatára a parlament adja meg az önkormányzatoknak. 2010-ben, amikor dr. Puskás Tivadar átvette a város irányítását, 4,5 milliárd forint volt az iparűzésiadó-­bevétel. Amikor átadta Nemény Andrásnak, meghaladta a 10 milliárd forintot, ami példátlan fejlődés. Szombathely kivételesen kedvező helyzetben lévő város. Ezt a koronavírus megtépázta, így kevesebb az iparűzésiadó-­bevétel is.

– Mindenkinek kevesebb jut most, de Bokányi Adrienn ezt a kormány nyakába varrná. Az egyetlen valódi kormányzati elvonás a gépjárműadó központosítása. A több ezer milliárd forintos védekezési költséget ki kellett fizetni, és az állam is óriási bevételkiesést szenvedett el. Szombathely 300 millió forinttal – költségvetésének egy százalékával – járult hozzá a járvány elleni védekezéshez – mondta.

Hozzátette: a polgármester múlt héten elküldte az egyeztetést kérő levelét a pénzügyminiszternek. A polgármester és a kormány közötti tárgyalásban az országgyűlési képviselőnek nincs illetékessége. Mit gondol arról, hogy 51 év után távoznia kellett a Savaria TSE-nek a sportházból? – a kérdésre azt mondta: miután a kormány átveszi az MMIK épületét, reméli, az egyesületnek lesz ott helye. Megtudtuk még: múlt héten Nemény Andrással együtt a hulladékszállításról tárgyalt a szolgáltatóval Sopronban. Ez az önkormányzatoktól koncessziós alapon vállalati kezelésbe kerül. Addig a függőben lévő kérdéseket elrendezték. „Legutóbb Zanaton azt ígérte, hogy egymilliárdot szerez a 86-os út zanati szakaszának forgalomcsökkentésére” – állította az egyik portál.

Hende Csaba légből kapottnak nevezte a hírt. Nem tett ígéretet, csupán egy megbeszélés történt a Zanaton áthaladó forgalom csillapításának lehetőségéről. Várható-e, hogy Szombathely bevételei­nek csökkenését is kompenzálja az állam? – egy lap erre kérdezett rá. A kom­penzációra vonatkozó tárgyalások még nem kezdődtek meg.

Hende Csaba hangsúlyozta: ő mindig Szombathely érdekében fog megnyilatkozni. Azzal kapcsolatban, hogy papíron Írországba tette át székhelyét az egyik szombathelyi multi, elmondta: az EU-nak nincs közös adó­politikája. Most azzal szembesülünk, hogy Írország vonzóbb környezet egy nagyvállalatnak. Az ügyben többször konzultált már a pénzügyi államtitkárral. A teljes beszélgetés a képviselő Facebook-­oldalán megtekinthető:

Kiemelt képünkön: Dr. Hende Csaba: „Mindig Szombathely érdekében fogok megnyilatkozni”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában