Múltidéző

2021.03.07. 07:00

35 éve kapott új főhomlokzatot a monumentális szombathelyi templom

Éppen 140 éve annak, hogy 1881-ben Ludwig Schöne bécsi építész és Kirchmayer Károly tervei alapján elkészült a volt Batthány-birtokon a zsinagóga. 35 éve ismét birtokba vették a mesterek.

VN

A zsinagóga eredeti állapotában

Fotó: VN-archív

A monumentális szombathelyi templom Magyarország első tornyos zsinagógáinak egyike volt. Építészeti stílusa között megtalálható a romantika, mint ahogy az eklektika is. A bejárati előcsarnokot hármas boltozat fedte. A zsinagógai tér 16x19 méter alapterületű volt. A 600 ember befogadására alkalmas zsinagóga mind belül, mind kívül impozáns volt. A sokszög alakú hagymakupolás tornyai, a csipkézett oromzatok, a kis bástyák, a gótikus ablakok és a klinkertégla homlokzatok együttese reprezentatív külsőt eredményezett. A hangversenyteremmé alakítás során az eredeti bejáratot lezárták.

A zsinagóga eredeti állapotában
Fotó: VN-archív

Amikor a városképi és építészeti értékei miatt megvásárolt épületben Károlyi Antal Ybl-díjas építész a koncerttermet kialakította, olyan építészeti szempontok uralkodtak, melyek kevésbé tisztelték a míves architektúrát. Ezzel magyarázható, hogy az építész a zeneiskola emeleti ruhatári részének építészeti megoldását a zsinagóga főhomlokzatán megismételte, mintegy e kis üvegdoboz elemmel az oktatási részhez csatolta. A nyolcvanas években nyilvánvalóvá vált, hogy ez jelentős hiba volt. Különösen akkor lett szembetűnő, amikor a Szombathelyi Képtár elkészült, és annak igényesen kiképzett főbejárati lépcsőjéről egyre inkább érzékelhetővé vált a mór stílusú épület külső köpenyének erőteljes átalakítása.

Megbízást kapott a néhai tervező fia, Károlyi István építész arra, hogy készítsen javaslatot a főhomlokzat átalakítására. Az elismert szakember Pölöskei József szobrászművésszel együtt adott javaslatot.Ennek lényege az volt, hogy a büfé raktári részét képező üvegfalú építményt elbontották, helyére a nyílás belső síkjára hőszigetelt üvegfal került. Ez elé, a hajdan volt bejárati rácsos vaskapu hangulatának visszaidézéseként kovácsoltvas díszrácsot raktak. A volt főbejárat továbbra is zárva maradt. Az így megszűnt büfé a ruhatár alatti földszinti árkád üvegfalú beépítésével volt pótolható. A művészpresszónak nevezett fogyasztótér a belső udvarban elhelyezett lépcső útján kapcsolódott az emeleti részekhez. A vendéglátó tér kialakításának költségeit magánvállalkozó viselte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában