Fókuszban a hajózhatóság

2021.03.25. 19:47

A csákányi objektum egyszerre kenukikötő, vízibázis és kapu az Őrségi Nemzeti Parkba

A Rába-turizmus Vas megyében címmel rendezett online fórumot a Vas Megyei Turizmus Szövetség.

Merklin Tímea

20210325 épülő csónakház a Rába partján, Bálint László a Kormorán Kenu Egyesület elnöke, Csákánydoroszló, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

– A pandémia rákényszerített minket, hogy a természetben, a szabad levegőn rekreálódjunk, újra kell gondolni a turizmushoz fűződő viszonyunkat, mert ez velünk is fog maradni, pozitív hozadéka a járványnak – mondta dr. Kondora Bálint, a szövetség elnöke. Az aktív, természetközeli turizmus speciális ága a vízi turizmus, amely eddig kevesebb figyelmet kapott, pedig nem csak szűk rétegé lehet. Eddig is sokan láttak fantáziát a Rába hajózhatóságában, a szolgáltatások színvonala, mennyisége növelhető, a pénzügyi források révén „fel lehet emelni” a folyót.

V. Németh Zsolt or­szág­gyű­lési képviselő, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos köszöntőjében az ökutorizmus és a természetvédelem kapcsolatáról beszélt, amelyet a csákánydoroszlói beruházás jól szimbolizál. A képviselő közreműködésével fordították át a vízi turizmus fejlesztését Natura 2000-es hellyé, és ezzel ugyanazt a célt szolgálják.

A Rába-turizmus Vas megyében című pályázatot Szendi Kata, a Vas Megyei Turizmus Szövetség alelnöke mutatta be. Céljuk, hogy a Rába menti szolgáltatók bevonásával, vonzerőleltár kialakításával, a Rába-brand megalkotásával elkészüljön a folyó turisztikai fejlesztését megalapozó dokumentum, és ezzel tovább népszerűsítsék Vas megyét az aktív turizmus jegyében. Kevy Albert, a szövetség másik alelnöke a Rábához kapcsolódó vízi turizmus fejlesztésének időszerűségéről szólva kiemelte: a projekt kihívás, mert együttműködésre sarkall minden szereplőt.

Dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese a nemzeti park csákánydoroszlói fejlesztéséről elmondta: megvették ezeket az ingatlanokat és a területet, és a miniszteri biztos támogatásával eljutottak a környezet- és energiaprojektig. Itt lesz a belépési pont a nemzeti parkba, látogatóközpontot hoznak létre, száz négyzetméteres kiállítással. Bemutatott látványterveket és képeket a már zajló munkáról: a Kormorán Kenu Közhasznú Egyesület közösségi épülete még az idén októberre elkészül, a természetvédelmi fogadóközpont jövő év februárjára. Vásárolnak negyven kerékpárt, harminc kenut, amelyeknek tárolót is építenek.

A Rába-turizmusról Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója vízügyes szempontból beszélt: a duzzasztógátak többségénél nincs megoldva a kenuk átemelése a felvízről az alvízre, olyan csónakcsúszdákra lenne szükség, mint amilyen Szentgotthárdnál van.

Kiemelt képünkön: Bálint László, a Kormorán Kenu Közhasznú Egyesület elnöke a csákánydoroszlói építkezésen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában