agrár

2021.03.23. 07:00

A gyümölcsösök megúszták Vasban a komolyabb károkat

Bár a jelek szerint az utóbbi napok fagyos időjárása nem okozott komolyabb kárt, a csaknem egy hónapja tartó szárazság miatt sokan halogatják a talajmunkákat, a szél miatt pedig a lemosó permetezést is később lehet csak elkezdeni. Szétnéztünk néhány gyümölcsösben.

Gyöngyössy Péter

Janzsó László,a Szinesemajori Gyümölcsöskert vezetője 20210318 Sé Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Janzsó László, a Szombathely határában található szinesei gyümölcsös tulajdonosa elmondta, hogy vasárnap reggel mínusz öt fok volt, de szerencsére sem az általuk termesztett almafajtákban, sem a meggy­ben nem okozott kárt. Öt és fél hektáron almát, két hektáron meggyet és két hektáron szamócát termesztenek – az almát intenzív módon, azaz öntözhető, kordonos formában. Hektáronként 3200 fájuk van, egy részük jéghálóval védett. Főként gála, golden, jonagored, pinova fajtákkal foglalkoznak, de van idaredjük is. Idén az almametszést időben sikerült befejezni, most a jó időre várnak, hogy a permetezést elkezdhessék. A meggyből mintegy ezer fájuk van. Ott most nem metszettek, a szüret után lesz zöldmetszés. A korai meggyre nagyobb az igény, ezért a később termő újfehértói fürtös helyett az érdi bőtermő fajtával végezték a pótlást. Az eper még nem indult meg, ott a téli műtrágyázással kezdtek.

Janzsó László a Szombathely határában fekvő szinesei gyümölcsösben: nincs fagykár
Fotó: Unger Tamás

A régi eperültetvényt az idei szezon után le akarják váltani, ezért a héten két hektárnyi új eperföldet fognak telepíteni olasz palántákkal. Az epernél a kapálás a fő munka. Szalmatakarás a virágzáskor lesz esedékes. – A kajszit és a mandulát érinthette a mostani fagy – tudjuk meg Rimóczi Pétertől, a nádasdi Tábor-hegyen található gyümölcsös tulajdonosától.

Ilyenkor megfázhat a bimbó, de kajsziból is vannak már amerikai fajták, azok nem fagynak el. Több ezer körte és szilva mellett van ötven barackfája is, több fajtából. Most még nem látszik a kár mértéke, az akkor derül ki, amikor majd megtörténik a kötés. Rimócziék a féltörpe fákra esküsznek. Tapasztalatuk szerint ebben az éghajlatban az alma, a körte, a szilva, a meggy és cseresznye gyökérzete így mélyebbre le tud menni. Négy hektárnyi gyümölcsösükben 3-4 ezer fát metszettek meg, időben végeztek.

A fák törzsét ilyenkor drótkefével átpucolják, és várják, hogy permetezhessenek, de a szél miatt most nem lehet. Ilyenkor réz-, kén-, olajtartalmú permetszereket használnak. Ezt a virágzás előtti permetezést „egérfüles” állapotban kell csinálni, mert később már megperzseli a gyümölcskezdeményt. A talajmunkákat a szárazság késlelteti. Idén is mintegy 400 új fát ültettek: szilvát és kajszit. A területet nem növelik. Pótlás volt, és egy öreg almás helyett telepítettek szilvát.

Joó István a gyümölcsösében
Fotó: Unger Tamás

Dr. Ódor Ildikó és fia, dr. Joó István 2016 őszén telepítették Vasvár és Oszkó között a háromhektáros málnaültetvényüket. Tavaly ősszel három hektár kajszibarackossal bővült a gyümölcsös. Akkor épült ki az öntözőrendszer is. Mint megtudtuk, tavaly már szépen termett a málna, amit kordonos formában termesztenek.

A tavalyi termőágat augusztus körül kivágták. Ami magasra nőtt, azt vágták vissza az elmúlt hetekben szemmagasságban. Most fűzögették be a drótok által közrefogott sávba a szél által szét­zilált hajtásokat, amit meg is

kötözgettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában