A járványhelyzetben a bozzai falugondnoknak is több munkája van

Igény szerint segít az idős, beteg, támasz nélküli embereknek, az újabb óvoda- és iskolabezárásig gyerekeket is fuvarozott Vépre, és naponta a meleg ebédet is ő szállítja ki: a fokozott vírusveszélyben sincs megállás Beke Roland falugondnoknak.

BTK

Beke Roland falugondnok munka közben. 20210305 Bozzai Fotó: Unger Tamás UT Vas népe

Fotó: Unger Tamás

2019 szeptemberében indult a falugondnoki szolgálat Bozzai­ban, azóta Beke Roland látja el. A világjárvány az ő munkáját is megnövelte, még inkább átalakította. A kezdetekhez képest a faluban többen kérik a szolgáltatást. A rátermett fiatalembert az idősek szeretik, keresik.

– Minden reggel fél nyolckor indul a napom. Egészen a múlt hétig összeszedtem a faluban a gyerekeket – egy óvodást és öt alsós kisiskolást –, Vépre vittem őket a kisbusszal. Utána a még Bozzaiban összegyűjtött éthordókkal az óvoda konyhája felé veszem az irányt. Fél 11 után hordom ki az ebédet a faluban nyolc nyugdíjasnak, előtte van még idő bemenni a háziorvosi rendelőbe gyógyszert, beutalót felíratni – a patikában leadom a recepteket, ami alapján délutánra összekészítik a gyógyszereket. Ebédszünet után, a nyitásra érek vissza. Közben ha megkérnek, intézem a bolti bevásárlást – meséli. A legutóbbi intézkedésekig a délután 15.20-kor megint Vépen találta Rolandot: az óvodába ment az egyetlen apróságért. Fél négyre az iskolásokért, négy­re hazaszállította őket – ezek most átmenetileg elmaradtak.

Jó kapcsolata van a háziorvossal, a falubeliekkel, bárki eléri a céges számán, és mivel mindig „összelogisztikázza” a feladatokat, olyan még nem fordult elő, hogy vissza kellett utasítani a segítségkérést.

Vannak napok, amikor be­teget visz a MÁV-rendelő­intézetbe, a Markusovszky-­kórházba ellenőrzésre, illetve vizs­gálatra. Újdonságnak szá­mít, hogy néhány hete a szombathelyi oltópontokra és a vépi háziorvosi rendelőbe is szállít Bozzaiból időseket, mozgásukban részben korlátozottakat, vagy akik nem tudják másként megoldani a bejutást. Ezért is nagy öröm, hogy tavaly tavasszal megérkezett az új kisbusz a faluba, amivel mozgássérültet is tud szállítani. Olyan a járműben a padozat kialakítása, hogy egy kerekesszékben ülő embert lehet benne rögzíteni. Roland azt mondja, flottul megy már minden. Megismerték, és úgy érzi, megszerették – a személyének is szól, hogy keresik, bíznak benne.

– Soha nincs bennem félelem, bár ha jól belegondolunk, én is folyamatosan ki vagyok téve a vírusveszélynek. A maszkviselés természetes a számomra. Eddig semmilyen Covid-tünetet nem észleltem magamon, de úgy tűnik, mégis átestem a betegségen – ezt három teszt is bizonyítja.

Kiemelt képünkön: Beke Roland naponta nyolc nyugdíjasnak hordja ki az ebédet Bozzaiban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában