A kormányhivatal kész adminisztratív segítséget nyújtani a szombathelyi háziorvosoknak (Frissítve!)

A szombathelyi háziorvosok többsége megfelelően halad az oltások beadásával, mindössze két olyan praxis van, ahol a kiosztott vakcináknak eddig csak a 40 százalékát használták fel – többek között ez is kiderül a Vas Megyei Kormányhivatal válaszaiból.

Vas Népe

Fotó: pixabay.com

Frissítve:

Pénteken délután dr. László Győző alpolgármester bejelentette, hogy mostantól a szombathelyi háziorvosok oltásra regisztrált pácienseit is önkormányzati dolgozók értesítik telefonon. Ezzel a szombathelyi önkormányzat is reagált a három héttel ezelőtti államtitkári kérésre.

Korábban írtuk:

Az elmúlt napokban sem csitultak az indulatok a szombathelyi oltópontokkal kapcsolatban. A szombathelyi városvezetés sorra rendezi be az újabb oltópontokat, a tömeges oltás még nem indult meg.

Több kérdést is feltettünk a Vas Megyei Kormányhivatalnak, amely egy részletes tájékoztatóban reagált.

Mint írták: Vas megyében is azt kértük a háziorvosoktól, hogy a regisztrált időseket részesítsék előnyben, mert ők a legveszélyeztetettebbek, számukra a védőoltás életet ment. Továbbra is a vártnál kevesebb oltóanyag érkezett a brüsszeli beszerzésekből, ezért ezen az oltási héten a háziorvosok részére sajnos csak egy-egy ampulla AstraZeneca vakcinát tudtunk biztosítani, amiből 10-10 idős embert tudnak a rendelőjükben beoltani, ebből is látható, hogy jelenleg nem oltópontból, hanem vakcinából van kevés. Emellett a héten minden háziorvos praxisából országosan átlagosan 44 idős ember kaphat oltást kórházi oltóponton, közülük 19-en Pfizer, 25-en pedig Szputnyik vakcinát.

A kormányhivatal válaszából kiderült az is, hogy a regisztrált idősek és krónikus betegek körülbelül fele-fele arányban kaptak oltást kórházi oltóponton, illetve háziorvosi rendelőben. A szombathelyi háziorvosok többsége megfelelően halad az oltások beadásával, mindössze két olyan praxis van, ahol a kiosztott vakcináknak eddig csak a 40 százalékát használták fel.

A Vas Megyei Kormányhivatal a vakcinák háziorvosok részére történő kiosztását koordinálja, a kormányhivatal a háziorvosokkal közvetlen kapcsolatban van, a vakcinák elosztásával kapcsolatos tudnivalók mellett a hivatal munkatársai válaszolnak felmerülő kérdésekre, és szükség szerint segítséget nyújtanak.

Hangsúlyozták, hogy a kormány korábban levélben kérte a települési önkormányzatokat – így Szombathely önkormányzatát is –, hogy a háziorvosok adminisztrációs terheinek enyhítésére, különösen az időpontegyeztetések segítése érdekében biztosítsanak egy-két, esetleg három munkatársat a háziorvosok mellé, de a vasi megyeszékhely önkormányzata ennek a kérésnek eddig nem tett eleget. Éppen ezért a kormányhivatal a szombathelyi háziorvosoknak kész adminisztratív segítséget is nyújtani.

Az előzményekről itt olvashat! Korábban írtuk a témában:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egyelore-nincs-rajuk-szukseg-megis-sorra-rendezi-be-a-szombathelyi-varosvezetes-az-oltopontokat-4763149/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyorgy-istvan-nem-oltopontbol-van-keves-hanem-vakcinabol-4759597/

https://www.vaol.hu/vezeto-hirek/gyorgy-istvan-a-szombathelyi-polgarmester-csinalt-egy-mubalhet-amibol-politikai-hasznot-remelt-4750837/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szombathely-polgarmestere-egy-munkatarsat-sem-adott-a-haziorvosok-adminisztracios-feladatainak-ellatasahoz-valos-segitsegnyujtas-helyett-baloldali-hangulatkeltes-4749784/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/levelet-kaptunk-a-politikai-ambiciok-nem-lehetnek-fontosabbak-mint-az-emberelet-4751176/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szombathely-polgarmestere-egy-munkatarsat-sem-adott-a-haziorvosok-adminisztracios-feladatainak-ellatasahoz-valos-segitsegnyujtas-helyett-baloldali-hangulatkeltes-4749784/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában