A kőszegi önkormányzat minden feladatot átvállal, hogy az orvosoknak csak oltaniuk kelljen

Az önkormányzat arra törekszik, hogy az orvosoknak csak az oltással kelljen foglalkozniuk, a szállítási, szervezési és adminisztrációs feladatokat igyekeznek átvállalni, sőt ha kell, külön oltópontot is felállítanak majd.

Budai Dávid

20210311 oltópont, Básthy Béla, Marton Ervinné, Drescher Károlyné, dr. Prugberger-Németh Lilla, dr. Zalán Gábor, Kőszeg, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A városban az Egészségház épülete biztosítja a helyszínt a koronavírus-oltáshoz, itt van az oltópont, és itt vannak a rendelők is. A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház egy pályázatnak köszönhetően még tavaly hozzájutott egy rendezvénysátorhoz, rendezvényekhez ugyan még nem használták, most viszont az oltópont és az orvosi rendelő között felállítva jó szolgálatot tesz az oltásra várakozóknak. Csütörtökön az oltóponton nem volt mozgás, viszont dr. Prugberger-Németh Lilla rendelője előtt öten is arra vártak, hogy megkapják a kínai Sinopharm-vakcinát. Drescher Károlyné azt mesélte, ő már a kezdetektől úgy volt vele, hogy mindegy, melyik fajtát kapja, csak hasson. Elmondta azt is, korábban nagyon nyitottak voltak, nagy volt a jövés-menés a házban, mostanra azonban ez teljesen megszűnt, amióta tart a járvány, a másodikos unokáját leszámítva szinte senki nem lépte át a küszöbüket. Ők azért persze kijárnak, leginkább a boltba meg a Kőszegi-hegységbe, ahol az utóbbi időben érezhetően megnőtt a forgalom.

Dr. Prugberger-Németh Lilla elmondta, maga az oltás gyorsan és zökkenőmentesen megy, mellékhatás egyelőre senkinél sem jelentkezett, az adminisztráció azonban még úgy is megterhelő, hogy sok időt nyernek azzal, hogy a beleegyező nyilatkozatokat előre kitöltik az oltásra érkezők, ezért aztán ők is éltek a lehetőséggel, és igénybe vették az önkormányzat segítségét.

Básthy Béla polgármestertől megtudtuk, jó három hete kezdtek szervezett segítésbe, miután az orvosok jelezték, hogy vannak idősek, akiknek az Egészségházig tartó séta már túl hosszú lenne, hadra fogható rokon pedig nincs, ilyenkor a város és a művelődési ház buszával segítik a szállítást. Előfordul, hogy valakinek azért kell a segítség, mert mozgásában korlátozott, ez sem jelent azonban gondot, sőt szükség esetén szakképzett ápolói segítséget is be tudnak vetni. Amennyiben a szállítás nem jöhet szóba, a háziorvosok otthonukban keresik fel a pácienseket.

Gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy az adminisztrációs terhek csökkentésében is elkél a segítség, így a Városi Múzeum és Könyvtár hat munkatársa az oltáshoz szükséges nyilatkozatok kitöltésében és az oltásra érkezők fogadását vállalta. Mivel azonban ők még nem rendelkeznek oltással, a kockázatok minimalizálásának érdekében rövidesen új feladatot kaptak, most ők értesítik ki a második oltásra várókat telefonon, az oltásra érkezőket pedig a Szociális Gondozóközpont már beoltott munkatársai fogadják. A biztonságról – és hogy minden a lehető leggördülékenyebben menjen – a polgárőrök és a rendőrök gondoskodnak, időközben pedig a városi védőnői szolgálatot is bevetették. A polgármester hangsúlyozta, a cél az, hogy az orvosoknak lehetőleg csak oltaniuk kelljen, minden egyéb feladatot megpróbálnak átvállalni tőlük. Felmerült az a lehetőség is, hogy létrehoznak egy, a rendelőktől független oltási pontot is, ám az orvosok jelezték, erre egyelőre nincs szükség, ráadásul a rendelőkben biztosítva van a megfelelő informatikai háttér is. A későbbiekben azonban, amennyiben az oltások száma ezt mégis indokolná, az önkormányzat fel van készülve egy külső oltópont létrehozására, és akkor már a rendeléssel sem kell összehangolniuk az oltást.

Kiemelt képünkön: Básthy Béla polgármester, az oltásra érkező Drescher Károlyné és Marton Ervinné, dr. Prugberger-Németh Lilla háziorvos, valamint dr. Zalán Gábor jegyző az Egészségház előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában