Az utánpótlás-nevelés az egyik missziója

2021.03.26. 20:00

Magas rangú állami kitüntetést kapott dr. Ihász Ferenc

Magyar Érdemrend lovagkeresztje, polgári tagozat kitüntetést kapott nemzeti ünnepünk alkalmából prof. dr. Ihász Ferenc, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Sporttudományi Intézet Szombathely egyetemi tanára.

Tóth Kata

Fotó: ELTE PPK Sporttudományi Intézet

A sporttudomány, ezen belül a terhelésélettan területén végzett kiemelkedő kutató-oktató munkája, valamint a szakmai utánpótlás-nevelésében és a szombathelyi sporttudományi kutatások nemzetközi rangra emelésében vállalt szerepe elismeréseként kapta a magas rangú állami kitüntetést dr. Ihász Ferenc, akit ez alkalomból kérdeztünk.

– Veszprém megyei születésű vagyok, Győr-Moson-­Sopron megyében élek, és különböző egyetemeken tanítok. 1993-tól negyven évig dolgoztam az egykori Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán, amely önálló intézményként működött, később a Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartozott, és 2015 óta a Széchenyi István Egyetem része. 2017 óta az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Sporttudományi Intézet Szombathely egyetemi tanára vagyok. Jelenleg 11 PhD-hallgatóm van. A Mészáros János Alkalmazott Terhelésélettan Kutatócsoport terhelésélettani kutatásokat folytat laboratóriumban és szabad játék közben versenysportolók és rekreációs tevékenységet végzők körében. Ennek vezetőjeként oktató kollégákkal és doktoranduszokkal – sok fiatal kollégával – dolgozom együtt, és hiszem, hogy egy új generáció nő fel Szombathelyen. Becsvágyó, értékes fiatalok, akik a felsőoktatásban dolgoznak, kutatnak, konferenciákon adnak elő, rangos tudományos lapokban jelennek meg publikációik, és egyre újabb tudományos fokozatokat szereznek. Kemény megmérettetés ez annak, aki ezt vállalja – az ő munkájukat is segítem. Ha úgy tetszik, a folyamatos utánpótlás-nevelés az egyik misszióm amellett, hogy a sporttudományi kutatások nemzetközi rangra emelésén dolgozunk – mondja a kitüntetett. Fontos megjegyezni azt is, hogy a sporttudományi intézet elkötelezett a kutatási eredmények gyakorlati hasznosíthatósága iránt.

A terhelésélettan alkalmazott élettan – magyarázza dr. Ihász Ferenc. A szóösszetételben az élettan a szervek, szervrendszerek működését jelenti, a terhelésélettan azt vizsgálja, hogy ezek a szervek, szervrendszerek hogyan reagálnak nyugalomban, a terhelés különböző szakaszaiban, valamint hogy a terhelés után milyen jellegű megnyugvással válaszolnak.

– A rendszeres próbatétel az edzés. Ha a teljesítménysportban beszélünk róla, akkor ez a teljesítmény folyamatos javítását célozza. A sportolónak adaptálódik a szervezete, közben ügyelni kell arra, hogy ne kapjon extrém terhelést; ha pedig a rekreációs tevékenységet, az életminőség megtartását nézzük, akkor arra összepontosítunk, hogy a fizikai aktivitás minősége megfelelő legyen. Azt kutatjuk, hogy az életkor előrehaladtával hogyan hat a terhelés a gyermekeknél, a fiataloknál, a reguláris képzésből kilépett fiatal felnőtteknél, az áthajló korúaknál, az öregeknél és az aggoknál. Szombathelyen, a sporttudományi intézet laboratóriumában azt vizsgáljuk, hogy milyen állapotban vannak, mennyire és hogyan tervezhető a tevékenységük. Van feladatunk bőven, tekintve a magyar lakosság fizikai állapotát – mondja. Az intézet célja az, hogy képzéseivel, tudományos tevékenységével, sportversenyeivel és rendezvényeivel minél több embert hozzásegítsen a sportos, egészséges, magas minőségű élethez – e tevékenységükre is felhívja a figyelmet Ihász Ferenc kitüntetése. Az oktatót az igazgató, dr. Ekler Judit és dr. Demetrovics Zsolt dékán terjesztette fel az elismerésre.

Kiemelt képünkön: Dr. Ihász Ferenc előadás közben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában