A patikákban nagy a forgalom a Covid idején – Vasi gyógyszerésszel beszélgettünk a helyzetről

A patikákban nagy a forgalom a Covid idején, az ott dolgozók a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartoznak. Nagy Evelin gyógyszerésszel beszélgettünk a helyzetéről, a betérők igényeiről.

Merklin Tímea

Nagy Evelin (26) a Szegedi Tudományegyetemen végzett gyógyszerészként

Fotó: Szendi Péter

Legalább napi negyven-ötven emberrel találkozik forgalomtól függően, a maszk és a plexifal adott védettséget, amíg meg nem kapta Nagy Evelin a Pfizer-vakcinát.

– A járvány elején, tavaly tavasszal féltem, főleg attól, hogy ne vigyem haza a fertőzést az idős nagymamámnak, a szüleimnek. Végül is nem betegedtem meg egyik hullám idején sem. Betartjuk a szabályokat: óránként fertőtlenítjük a pultot, naponta négyszer-ötször a mosdókat, a kilincseket, a telefonunkat is sűrűn, gyakran kezet mosunk – mesélte a fiatal gyógyszerész, akit a patikában lecsapódó feszültségekről is kérdeztünk.

Nagy Evelin (26) a Szegedi Tudományegyetemen végzett gyógyszerészként
Fotó: Szendi Péter

– Amikor az időseknek külön idősávja volt, az feszültséget szült, de általában türelmesen állnak sorba az emberek, betartják a távolságot, segítik a munkánkat, együttműködőek. Covidtól függetlenül is szoktak politizálni, de nálunk nem robbantak ki indulatok.

Azt tapasztalom, hogy most reménytelenebbek, feszültebbek az emberek, mint tavasszal, és megfogalmazzák, mennyire unják az egészet. Rossz érzés a bizonytalanság, hogy nem látszik a vége. Velünk együttműködőek, kikérik a tanácsunkat, hogy beadassák-e az oltást. Én azt kiútnak látom, ha minél többen megkapják. Kifejezetten nem népszerűsítem, de a tényeket el szoktam mondani – hogy a gyógyszerész kamara szerint biztonságos valamennyi vakcina, egyiknek sincs veszélye –, ha megkérdeznek, azt is megosztom, hogy én megkaptam.

A gyógyszerész azt is elmondta, hogy a vírus megjelenése óta sokkal több mindenben kérik a tanácsukat a patikába betérők. Előtérbe került az immunrendszer védelme, sokan keresik a magasabb dózisú C- és D-vitaminokat. Fájdalmakra nem panaszkodnak gyakrabban, mint korábban, de gyomor- és bélrendszeri panaszokkal többen jönnek, és kérdezik, hogy köhögésre mit adunk.

Elmondják, hogy azért jönnek a patikába, mert az orvos nem vagy nehezen elérhető.

– Szembetűnő, hogy az influenzások száma jóval kevesebb, mint szokott lenni, ez valószínűleg a maszkhasználattal függ össze, így ez a vírus sem terjed annyira – fejtette ki véleményét Nagy Evelin.

– Most a felső légúti megbetegedéseknek van szezonja, a betegek ajánlásokat kérnek tőlünk. Életkortól, gyógyszer­érzékenységtől, társbetegségek és gyógyszerkölcsönhatások alapján lehet eldönteni, hogy mit adjunk.

A gyógyszerész hagyományos növényi gyógyszereket is tud ajánlani, sokan a természetes összetevőket keresik, főleg az altatók és nyugtatók esetében. A homeopátiás szerek közül jellemzően köptetőt, köhögéscsillapítót kérnek.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/atmeneti-hiany-volt-az-ffp2-es-maszkbol-vas-megyeben-4726663/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában