Válaszolt kérdéseinkre Csapláros Andrea

2021.03.14. 14:25

A példátlan lejáratássorozat újabb állomása – Most múzeumigazgató személyeskedett munkatársunkkal egy közleményben

Mint arról beszámoltunk, kétségbeesett hangvételű levelet kapott szerkesztőségünk a Szombathelyi Képtárban tervezett közösségi oltóponttal kapcsolatosan, a Savaria Múzeum válaszát vasárnap kaptuk meg.

Vas Népe

Mint azt szombaton megírtuk, az olvasói levélben emlékeztettek: „Ezen az oltóponton a Savaria Múzeum munkatársait tervezik bevetni.” Majd így folytatják: „Ezt munkahelyi kényszerrel kívánják elérni úgy, hogy előzetesen nem kapnak oltást. A dolgozók veszélyben érzik magukat, de nem mernek a sajtóhoz fordulni. Jelenleg egyesével hívják be őket, hogy aláírassanak velük egy ’önkéntes’ szerződést.” Hozzátették azt is: „Azért fordultunk önökhöz, hogy segítsenek megakadályozni ezt az ámokfutást. Szerintünk a politikai ambíciók nem lehetnek fontosabbak, mint az emberélet.”

A levél kapcsán több kérdést küldtünk a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum múzeumigazgatójának, Csapláros Andreának. Az intézmény végül egy nap után közleményben reagált információinkra, és azokat tulajdonképpen megerősítette. A sajtószabadság évfordulója előtti napon megkapott közleményben az önkormányzati intézmény a Vas Népe szerkesztőjét, Tömböly Ágnest lassan már nem meglepő módon támadja. Miért? Azért, mert az újságíró kérdezett.

Nem ez az első alkalom a héten, hogy a Vas Népe munkatársait személyes támadás éri. Főszerkesztőnk kérdéseit az önkormányzat Facebook-oldalán tették nyilvánossá, majd azalatt személyét gyalázó kommentek jelentek meg. Az Ungár Péter budai milliárdos érdekeltségébe tartozó portál nyomtatott kiadványát pedig a héten terítették, abban egy egész oldalon gyalázzák „Metál Lady” címszó alatt Tömböly Ágnes kollégánkat. Az adóbűnöző szombathelyi önkormányzati képviselő pedig egy 10 évvel ezelőtt készült képpel oltásellenesnek és bugyutának nevezte a megyei napilap főszerkesztőjét, amiért kérdéseket tett fel. Közben Ungár Péter azzal road-showzik, hogy a médiahatósághoz fordult, amiért kérdezni mertünk.

Emlékeztetőül: Puskás Tivadar 9 éves polgármestersége alatt nem volt arra példa, hogy akár az önkormányzat, akár az önkormányzati intézmények olyan közleményt adtak volna ki, amiben köztudottan baloldali újságírókat nevesítettek volna, vagy őket a városvezetésre nézve kínos kérdéseik miatt pellengérre állították volna. A baloldali városvezetés hadüzenete a sajtószabadság évfordulója előtti héten több kérdést is felvethet, de ezekről majd máskor.

Számunkra annak van igazán üzenetértéke most, hogy nagy valószínűséggel, ha az önkormányzat nem teszi közzé közösségi oldalán kérdéseinket pénteken, nem kapjuk meg azt a levelet, amiben a Savaria Múzeum dolgozóinak egészségéért aggódnak. Mert ahogy írták: „A dolgozók veszélyben érzik magukat, de nem mernek a sajtóhoz fordulni.” Ma már bizonyára többen tudják: a Vas Népéhez bátran lehet fordulni.

A Savaria Múzeum közleményét változtatás nélkül közöljük.

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum 2021. március 5-én, pénteken, felkérést kapott SZMJV Polgármesterétől, hogy a dolgozók – lehetőség szerint 50 fővel – nyújtsanak segítséget az oltópontokon zajló adminisztratív feladatok ellátásában. Intézményünk összesen 102 ember foglalkoztat. A felkéréssel kapcsolatban jogi konzultációt is igénybe vettünk.

A szervezőkkel március 9-én, kedden jártuk be a helyszíneket, ezt követően kapták meg kollégáink az első körlevelet. A múzeum vezetése hangsúlyozottan kérte, hogy a munkatársak esetleges aggályaikat osszák meg, és a felmerülő kérdéseikkel keressenek meg bennünket. A járványhelyzetre való tekintettel március 11-én, csütörtökön az osztályok és a tagintézmények munkatársait külön megbeszélésre hívtuk be, ahol a múzeumigazgató, az igazgatóhelyettes és az adott szervezeti egység vezetői voltak jelen. Már csütörtökig több kolléga jelezte, hogy egészségügyi és személyes okokból nem kíván részt venni az oltási ponton folytatott munkában. Mivel ebben a speciális helyzetben is biztosítani kell a múzeum működését, ezért azoknak a kollégáknak, akik nem az oltóponton és nem home office-ban dolgoznak, várhatóan a saját munkavégzési helyükön kívül más tagintézményben/ osztályon is el kell látniuk feladatokat a jövőben. Március 12-én, pénteken, a tervek szerint március 16-án már az oltóponton munkát végző kollégák – írásban is – részletes tájékoztatást kaptak az elvégezendő munkafolyamatokról. Ezt követően került sor a személyes egyeztetésre a munkatársainkkal. Volt olyan kolléga, aki ezek után döntött úgy, hogy nem kíván részt venni a feladatellátásban. Akik vállalták az adminisztratív munkát az oltóponton, azok írták alá azt a megbízást, amelyet SZMJV Önkormányzatától kaptunk meg. Olyan eset is történt, hogy kollégáink gondolkodási időt kértek, és természetesen kaptak is. Meglepetten, de örömmel tapasztaltuk, hogy azok a kollégák, akikkel személyes helyzetük miatt nem számoltunk, bejöttek és külön kérték, hogy részt vehessenek a feladat ellátásában. A jelenleg otthonról dolgozó kisgyermekes kollégák közül is többen jelezték, ha az óvodák és iskolák újra nyitnak, ők is szívesen részt vennének ebben a programban.

Március 13-án, a Vas Népében (- a Vas Népében nem jelent meg a cikk, azt a vaol.hu oldalon tettük közzé – szerk.) megjelent cikkből értesültünk arról, hogy a dolgozók aggályaikat fejezték ki a felkérés kapcsán azzal, hogy a valós – fent részletezett – történéseket a múzeum részéről nem volt lehetőségük megosztani a médiával. Tömböly Ágnes újságíró ugyanis szombaton 11:25-kor hívott fel, akivel magánjellegű hétvégi akadályoztatásom okán beszélni akkor nem tudtam. Mire őt 13:20-kor visszahívtam, már nem volt lehetőség a hiteles és többoldalú tájékoztatásra (- Csapláros Andrea több órás levelezésbe kezdett kolléganőnkkel, a választ pedig csak ma küldte el szerkesztőségünknek. Azt pedig változtatás nélkül közöljük – a szerk.)

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum 2013 óta mindig nagy létszámmal, önkéntesen vállalt olyan közösségi feladatokat, amelyek méltóak a „Segítés városához”. Mind az újraélesztési programokban, mind a tavaszi pandémia alatt a maszkok csomagolásában, mind az ételek kihordásában sok kollégával tettük a dolgunkat és segítettünk.

Nagyon büszke vagyok kollégáimra és köszönöm nekik, hogy lelkiismeretesen végzett munkahelyi feladataik mellett további felkéréseknek is eleget tesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában