A szaglást és ízlelést is elveszthetjük a vírus miatt – mikor tér vissza, mit lehet tenni?

A Covid19 vírusfertőzés gyakori tünete a szaglás elvesztése, ami közvetlen hatással lehet az ízérzésre is. Hogy működik, mikor tér vissza, mit lehet tenni?

zaol.hu/vaol.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Paparacy

A szóban forgó két érzék (szaglás, ízlelés) ugyan különálló, de szorosan összekapcsolódik: a zavartalan ízérzéshez szükséges a szaglórendszer megfelelő működése, tájékoztatnak a fül-orr-gégészettel foglalkozó ismertető oldalak. Az alapvető ízek: az édes, a sós, a keserű és a savanyú, valamint az ezek kombinációiból kialakuló összetett ízek érzékelése a szaglás képességétől alapvetően függ.

Az öt érzékszerv (a bőr, a szem, a fül és a nyelv) között az orr is fontos információkat küld számunkra a környezetünkről. A szaglás úgynevezett receptorai az orrüregünk felső részében elhelyezkedő szaglóhámban találhatók. A szaglóhámról érkező ingerületet a szaglósejtek a szaglóközpontnak közvetítik. A szaglás csökkenése a folyamat bármely résztvevőjének átmeneti, vagy súlyosabb esetben tartós zavara miatt áll elő.

A kutatások bizonyítják, hogy a szaglásunk élessége, minősége egyénenként eltérő lehet. Az emberek átlagosan 2-4 ezer szagot tudnak megkülönböztetni. Az ennél kifinomultabb szaglás, a hiperozmia a szagokra való szokottnál nagyobb érzékenységet jelenti: ízlelő- és szaglóképességükről híresek például a borkóstolók, kávészakértők és a parfümőrök. Ellenkező esetben a szaglóképesség csökkenéséről beszélünk, aminek az oka leggyakrabban nátha, vagy allergia: az eldugult orr miatt nem jutnak el a szagok az elemző, továbbító receptorhoz.

A szaglás dohányzás miatt, illetve a kor előrehaladtával csökkenhet, de oka lehet az orrmelléküregek gyulladása, orrmandula-túltengés, orrpolip, vagy a fejet ért sérülés is. A szaglást ezenkívül vegyszerek tartós belélegzése és bizonyos gyógyszerek -vérnyomáscsökkentők, savlekötők – szedése is károsíthatja.

A Covid19-fertőzöttek számára, akik elvesztették szaglásukat, az A- és B-vitamin bevitelt, omega–3 zsírsav tartalmú étrendet és készítményeket, speciális összetevőjű orrspray használatát ajánlják, s jó hír, hogy a szaglószerv az egyetlen érzékszerv, ami képes a regenerációra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában