Még lehet mérlegelni

2021.03.20. 15:30

A vasi középiskolák is közzétették ideiglenes felvételi rangsorukat

A napokban a vasi középiskolák is közzétették honlapjukon ideiglenes felvételi rangsorukat. A most elfoglalt helyről a tanuló előbbre kerülhet, és felvehetik akkor is, ha a jegyzék közepén vagy végén szerepel.

Tóth Kata

20210319 Felelős szülő, Stampf Ruben , Bük, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Lázban tartják a családokat a múlt héten közreadott ideiglenes felvételi rangsorok: találgatnak, hogy a diákok listán elfoglalt helyük alapján bekerülnek-e majd a vágyott intézménybe. A listákon a tanulók oktatási azonosítójukkal, vagy jeligéjükkel szerepelnek. Az iskolák a tanuló azonosító adata mellett feltüntették a felvételi eljárásban elért összesített pontszámot és az ennek alapján kialakult sorrendet. A helyezésről azonban tudni kell, hogy változik, egyáltalán nem kell kétségbeesni, ha egy diák az első helyen megjelölt iskolában most a listán hátrébb szerepel. A rangsorban ugyanis mindenki szerepel, az is, aki nem első helyen jelölte meg az adott képzést, intézményt. Márpedig őket jó eséllyel felveszik majd a saját jelentkezési lapjukon előbbre sorolt iskolába, tagozatra, így a többiek előbbre kerülnek a listán. A jelentkezéseket a napokban még módosítani lehet: változtatni az eredetileg megküldött adatlapon megadott sorrenden, és új tanulmányi területet is megjelölhetnek a diákok. Nem lehet viszont tanulmányi területet törölni és új iskolát sem vehetnek fel. Érdemes-e mégis módosítani? – erről is kérdeztük egy iskolaigazgató véleményét.

– Sok telefon és e-mail érkezik. A szülők megijednek, amikor azt látják, hogy a gyermekük a sokadik az abszolút rangsorban. Ne tegyék! – javasolja Véghné Busics Hilda, a premontrei gimnázium igazgatója. Náluk a felvételi elbírálás az általános iskolai jegyek alapján történik, nem tartottak központi írásbeli felvételit. Százhatvan pontos rendszerben dolgoznak: tíz tantárgy 7. év végi és 8. félévi osztályzatait veszik figyelembe. A matematikát, az informatikát és az idegen nyelvet kiemelten kezelik. Ezek háromszoros szorzóval számítanak. Ezek alapján egy gépi program készíti a listát. Az ideiglenes rangsor napról napra módosulhat, változtatja az is, ha a diákok az adott iskolában kódokat vesznek még fel. Az igazgató azt mondja, ne változtasson senki azért a sorrenden, mert a tanuló a megálmodott iskolában vagy szakon kedvezőtlen helyre lett besorolva. Maradjon az az iskola (kedvelt szak) az első helyen, ahová szívesen menne. Ha egy középiskolához húz a szíve, akkor az adott iskola tanulmányi területeit kell egymás után a lista élére sorolni. Ha viszont egy adott tanulmányi területnek van prioritása (például kéttannyelvű képzés), akkor ezek legyenek a listán elöl, ha más-más iskola hirdette is meg őket. A premontrei egyházi iskola: nem kizárólag a pontok határozzák meg a bejutás lehetőségét. Számít a plébánosi ajánlás, az, hogy hitét gyakorló családról van-e szó, esetleg testvér vagy szülő is odajárt. Az intézmény országos beiskolázású, és fenntartójuk, a Csornai Premontrei Prépostság is tart fenn helyeket. Öt osztályt indítanak összesen 140-150 tanulóval. Van azért limit, ahol vonalat húznak: bizonyos pontszám alatt nem vesznek fel diákokat.

Stampf Ruben a csepregi általános iskolában 8. osztályos – az édesanyjának és neki nem az okoz fejtörést, hogy bejut-e a megjelölt helyre, hanem, hogy melyik iskolát válassza. A kőszegi Jurisich-gimnázium az elsődleges cél, a két tanítású nyelvű tagozat. Mellette megjelölte az angol nyelvű előkészítőt is. Szóba jött a KDG és a Bolyai-gimnázium is. Most mérlegelnek, számolnak az előnyökkel, hátrányokkal. Még semmi dőlt el: Ruben édesanyja, Stampfné Makkai Rita a gyermekére bízza a választást – oda menjen, ahová a szíve, lelke húzza. Abban bízik, akárhová kerül majd, látva a hozzáállását, megállja majd a helyét.

Kiemelt képünkön: Stampf Rubent az előzetes rangsor alapján felvették mindenhová

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában