Elérhető

2021.03.24. 06:50

A veszélyhelyzet miatt a NAV-tól SMS-ben is kérhető az adóbevallás-tervezet

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint 5,4 millió adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét. Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője.

Cseh-Egyed Bernadett

Nav szja illusztráció, 20210323, Szombathely, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Illusztráció: Unger Tamás

Az eSZJA-portálon keresztül, KAÜ-azonosítóval számítógépen, okostelefonon és tableten is elérhetők és szükség esetén módosíthatók a személyijövedelemadó-bevallások. Aki egyetért tartalmával, nincs egyéb teendője, május 20-án automatikusan érvényessé válik a dokumentum.

A NAV közölte: a rendszer évek óta sikeresen működik, céljuk, hogy a magánembereknek a lehető legegyszerűbben készüljön el a bevallása. Információik szerint már több mint 4,2 millióan rendelkeznek elektronikus tárhellyel. Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfafizetésre kötelezetteknek önállóan kell benyújtaniuk bevallásukat, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal segítségképpen számukra is készít tervezetet. Ezt kell kiegészíteniük a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal.

Akinek nincs ügyfélkapuja, elektronikus személyi igazolványa vagy telefonos azonosítója, az a veszélyhelyzet miatt még április 15-én éjfélig SMS-ben, a NAV honlapjáról letölthető webűrlapon vagy telefonos tájékoztató rendszerükön keresztül kérheti a tervezet postázását, ezért senkinek nem kell személyesen bemennie az ügyfélszolgálatra. A küldemény tartalmazza majd az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot és válaszborítékot is.

Az szja 1+1 százalékáról egyébként a webes felületen is lehet nyilatkozni a bevallás részeként vagy önállóan a „20EGYSZA” lapon május 20-áig. Valamennyi lehetséges kedvezményezett – civil szervezetek és vallási közösségek egyaránt – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján megtalálható. Ha a munkáltató vállalja, hogy összegyűjti az 1+1 százalékról szóló nyilatkozatokat, akkor azt május 10-éig lezárt borítékban kell a foglalkoztatónak átadni.

A visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétől, a módosított bevallási tervezet jóváhagyásától számítva legkésőbb a 30. napon utalja ki a NAV. Ha pedig valakinek fizetési kötelezettsége van, az a többi közt az eSZJA-portálon bankkártyás fizetéssel; lakossági folyószámláról átutalással vagy csekken is rendezheti tartozását.

Kiemelt képünkön: Az eSZJA-portálon keresztül elérhetők és szükség esetén módosíthatók az szja-bevallási tervezetek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában