Élőhely

2021.03.26. 15:36

Aki siet, még elcsípheti a kockásliliom utolsó virágzó példányait – Mutatjuk, hol

A mocsári kockásliliom valaha nagy tömegben élhetett az árterek, mocsarak, lápok környékén. A folyók szabályozása, a mocsarak, lápok lecsapolása, az ártéri erdők kiirtása miatt az elmúlt kétszáz évben összezsugorodtak azok a területek, ahol előfordulhatna. Vas megyében az elmúlt években több, korábban nem ismert élőhelyét fedezték fel.

Gyöngyössy Péter

20210317 Magyarbüks, Magyarbükkös Tavaszi virágok: Kockásliliom Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Aki siet, még elcsípheti a kockásliliom utolsó virágzó példányait. Nem szokványos, hogy március utolsó hetében már aggódni kell, hogy találunk-e még fotózható példányokat a Büksi-réten. Normál időjárási körülmények között április közepén a Csákánydoroszlótól északra, az egykori Magyarbüks település határában, a Strém patak völgyében még szép számmal szokott virítani ez a szép hagymás növény. Idén áprilisra már híre hamva sem lesz a növénynek. Akik rendszeresen meglátogatják ezt a területet, tapasztalhatják, hogy az utóbbi években egyre kevesebb virágot láthatunk. Ezt a tapasztalatot megerősítik a hivatalos adatok is. Ugyanis az Őrségi Nemzeti Park munkatársai háromévente felmérik egyebek között a Büksi-rét kockásliliom-állományát is. Négy éve még 17 ezer példányt számoltak meg. Nagy részét a 35 hektáros terület nehezebben járható erdővel borított részén. A tavalyi számolás eredménye 4270 példány.

A szakemberek véleménye szerint a drasztikus csökkenés oka az elmúlt időszak száraz időjárása, a csapadékszegény telek és kora tavaszok. Pedig sokféle változást túlélt ez a kis populáció. Hiszen tudhatjuk, hogy a nyiladékokkal szabdalt telepített égeres helyén, korábban fás legelő lehetett. Volt olyan időszak, amikor a mára erősen összezsugorodott rét közepét felszántották és vadföldként művelték. Talán ez is az oka, hogy a terület ma is kedvence a vaddisznóknak, évről évre alaposan feltúrják.

Korábban Ikervár határában helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítottak egy rétet a Rába és a Csörnöc árterében. Sokan gondolatban eltemették az ikervári kockásliliomot, amikor kiderült, hogy felszántották az élőhelyet. Aztán pár év múlva nem messze a korábbi területtől újra előkerült a bókoló tulipán. Csak egy kicsit kellett módosítani a helyi védett terület határát. Aztán mióta a területnek van felelős természetvédelmi területfelügyelője, újabb lelőhelyeket találtak. A Rába árterében megmaradt élőhelyeket a túlzott legeltetés és a nem megfelelő időben elvégzett gépi munkák is veszélyeztetik.

Tóth Sárát az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság botanikai felügyelőjét kérdeztük, aki elmondta, hogy a Rába mentén Bejcgyertyános és Ikervár között négy éve egy 776 egyedből álló populációt találtak. A tavalyi számlálás eredménye 5018 tő volt. Egy különálló ikervári élőhelyen is nőtt a példányszám, négy év alatt 517-ről 1605-re. Alsóújlak határában tavaly egy eddig nem ismert 402 darabos állományt találtak és a rumi erdőben is felfedeztek egy új lelőhelyet. A három év alatt tapasztalt változások oka lehet a fajra jellemző évjárati hatás is, melynek magyarázatára még nem jöttek rá a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában