Március 20-ától április 30-ig

2021.03.03. 07:00

Még most égessen avart, később már nem lesz lehetősége

Március 20-ától április 30-ig lehet az avart és a kerti hulladékot égetni Sárváron az önkormányzat környezetvédelemről szóló rendelete értelmében. Ezen időszakokon belül hétfőtől péntekig 8 órától 18 óráig lehet végezni az égetést.

vaol.hu

A szabadtéri tüzek harmada keletkezik a kerti hulladék égetése miatt

Fotó: Unger Tamás

Az avar és a kerti hulladék égetését az ingatlan mindenkori birtokosa, vagy az általa megbízott cselekvőképes személy végezheti. A nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetést végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával, szélcsendes, pára- és csapadékmentes időben lehet. A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható avart és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell – írja Sárvár Város hivatalos " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook oldala.

A magántulajdonú ingatlanon, valamint a magántulajdonú ingatlan előtti közterületen keletkezett avart és kerti hulladékot a közterületen égetni tilos. Az önkormányzati rendelet értelmében a város területén az avart és a kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.

Amíg a veszélyhelyzet tart az önkormányzatok hatáskörében marad az avar és a kertihulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása. A veszélyhelyzet megszűnését követően – a jelenlegi jogszabályi környezet szerint 2021. május 23-a után – lép életbe az a jogszabálymódosítás, amely értelmében az ország egész területén tilos lesz az avar- és kertihulladék-égetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában