Új elnök, megújult elnökség

2021.03.22. 13:22

Bizakodóak az Ostromnapok szervezői: az idén remélik, megtarthatják nagyrendezvényüket

Új tisztségviselőkkel kezdte meg az idei munkát a Kőszegi Ostromnapok Egyesület. Horváth Gábor elnököt és Csiki István elnökségi tagot terveikről kérdeztük. Megtartják-e nyári nagyrendezvényüket? – ez is felmerült.

Tóth Kata

Hagyományőrző találkozó és ostromévfordulós megemlékezés

Fotó: VN-archív

– Móricz Imre tavaly ősszel köszönt le elnöki tisztségéről. Olyan embernek adta át a stafétát, aki az első időktől sokat tett az egyesület működéséért, az Ostromnapok rendezéséért. A novemberi rendkívüli (online) közgyűlés nemcsak Horváth Gáborról, új elnökünkről döntött, hanem új, öttagú elnökséget is választottunk. Polák Norbert alelnökként, Kövesdi Andrea titkárként, Móricz Imre és jómagam elnökségi tagként veszünk részt a munkában – hallottuk Csiki Istvántól. 2007 óta emlékezik Kőszeg több napos hadijátékkal, kísérőprogramokkal a város 1532. évi török ostromára.

Hagyományőrző találkozó és ostromévfordulós megemlékezés
Fotó: VN-archív

Horváth Gábor tűzoltóként a kezdetektől a török tábort erősítette, 2018 óta tagja az egyesületnek, abban az évben Ibrahim szerepében tűnt fel az ostromban. (A kőszegi önkormányzati és önkéntes tűzoltók jelenléte végig meghatározó volt az Ostromnapokon és a katonai hagyományőrzésben.) Mint mondta, folyamatosan dolgoznak az újításokon, hogy még színesebbé tegyék a programot, hangsúlyt helyeznek az utánpótlás-nevelésre és arra is, hogy a csapatok megjelenése, felszerelése, öltözete méltó legyen.

Az elnökség hetente-kéthetente online megbeszéléseken egyeztet, szervezik az augusztus 6– 8-ra tervezett Ostromnapokat, amiről most még csak feltételes módban beszélnek. – Bízunk abban, hogy a nyár utolsó harmadában a járványhelyzet megengedi, hogy megtartsuk rendezvényünket. Több leendő résztvevővel tárgyaltunk, mint minden évben, most is számítunk a helyi kulturális együttesekre, és hívjuk a hagyományőrző katonai csapatokat – ha minden jól megy, többen lesznek, mint korábban bármikor. Persze, sok múlik az anyagiakon is, a pályázati, költségvetési és egyéb támogatásokon. Novemberben a Szent Mártonhoz kapcsolódó kőszegi hagyományokat szeretnénk feleleveníteni – ez is csak terv még, a részletekről, amint lehet online felületeinken (is) beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában