Frissen Vasból

2021.03.28. 10:55

Brutális fakivágás a csepregi temetőnél

A polgármester reagál: a fasort ugyanaz a betegség támadta meg, ami a fenyőket máshol is pusztítja.

Merklin Tímea

Fotó: Olvasónk

Felháborító környezetpusztításra hívja fel a figyelmet egy névtelenséget kérő olvasó, aki csepregiek leszármazottjaként gyakorta látogatja meg a város temetőjét, ami a Szombathely felé vezető út mentén található. Rövid idő alatt, több tucat – körülbelül ötven, látszólag életerős, ereje teljében lévő fát vágtak ki a temető körül. Amint írja, a gyönyörű zöldülő ligetes parkolónak nyoma veszett a fakivágásnak köszönhetően, hozzátéve: nemcsak itt, de a temető túlsó felén is tarba vágták a kerítés mellett sorakozó fákat. Azt kérte, járjunk utána hogy történhetett ez, amit „előtte-utána” készített fotókkal is dokumentált.

Fotó: Olvasónk

Megkérdeztük az ügyben Horváth Zoltánt, Csepreg polgármesterét, aki elmondta, hogy az önkormányzati területen lévő fák köül sok volt a száraz, és ugyanaz támadta meg, ami a fenyőket máshol is pusztítja. Még nem mindet kapta el, de ez a betegség gyorsan terjed, előbb-utóbb berozsdásodnak, meghalnak tőle a fák.

- Van egy parkolórendezési terv még az előző ciklusból, amit szeretnénk majd megvalósítani, pályázati forrást keresünk hozzá. Ez egyelőre nincs, de jónak láttuk most a fákat kivágni, már csak azért is, mert rengeteg lakossági panasz volt a fenyősorra, hogy hullatták a tűleveleket és csöpögött belőlük a gyanta, a szélső sírokat ezért nehéz volt tisztán tartani. A fakivágást egyeztettük a Vas Megyei Temetkezési Vállalattal is.

A polgármester elmondta azt is: figyelnek arra, hogy zöld város maradjon Csepreg, a kivágások után lesznek visszapótlások is. A temetőnél egyelőre nem ültetnek újabb fasort, mert megoldásra vár a temető bővítésének kérdése is, szükséges egy átfogó koncepció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában