Kamerával figyelik

2021.03.12. 08:00

Defibrillátor a rendelőnél – Minden csöngei számára elérhető

Defibrillátort helyeztek el a településen az orvosi rendelő külső falán. A berendezés védelmének céljából a közelben térfigyelő kamerákat is fölszereltek.

Tersztyánszky Krisztina

20210311 Nyéki Sándor polgármester mutatja a frissen beszerzett defibrilátort, Csönge, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

– Régi vágyam volt, hogy defibrillátort helyezzünk el közterületünkön – árulta el Nyéki Sándor, a 405 lakosú település polgármestere. Tavaly is volt rá példa, hogy egy középkori férfihoz kellett mentőt hívni rosszullét miatt. Jó lehetőséget kínált a berendezés beszerzésére a Magyar falu program, amelyet orvosi eszközök beszerzésére írtak ki. Csönge a pályázatába a defibrillátort is bevette, azt az elnyert pályázat összegéből meg is vásárolták.

A faluból heten vettek részt azon a képzésen, amelyet a celldömölki mentőállomás vezetője tartott helyben a defibrillátor használatáról.

A polgármesteren és az alpolgármesteren kívül a falugondnok, a szociális gondozó és a nyugdíjasklub vezetője is megismerkedett az eszköz használatával. Az egészségügyi szakemberrel konzultáltak arról is, hogy mi kerüljön az eszköz mellett elhelyezett újraélesztési csomagba, milyen eszközökre lehet szüksége a segítőnek egy beavatkozás során. Ezt a dobozt az önkormányzat állította össze saját költségén, a szekrénnyel és a szükséges táblákkal együtt. Az első tavaszi hétvégén fel is szereltek minden kelléket, az AED készülék védelme érdekében pedig két biztonsági kamerát is elhelyeztek a közelben. Ez a szerkezet – a faluban már meglévő térfigyelőkamera-hálózattól függetlenül – többek közt a polgármester telefonján riaszt bármilyen rendkívüli esemény észlelésekor.

– A defibrillátor készüléket a falu lakossága miatt szereztük be, ezért is tartottam fontosnak, hogy azt ne egy zárt helyen tároljuk, hanem mindenki számára elérhető legyen – mondta Nyéki Sándor faluvezető. Hozzátette: – Az országban körülbelül 1500 helyen érhetők el ezek a bárki által használható készülékek. Most már a csöngeit is regisztrálták a Magyar Nemzeti Szívalapítvány adatbázisában és a Szív City oldalán. Büszkék lehetünk rá, hogy már a mi településünkön sem múlhat egy ember élete a készülék hiányán.

Kiemelt képünkön: Nyéki Sándor mutatja az új eszközt, amit a Magyar falu program jóvoltából vásárolhattak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában