védjük a természetet!

2021.03.31. 07:00

Erdészet: A térfigyelő kameráknak köszönhetően egyre kevesebb az illegális hulladéklerakó

A turistautakon barangolókkal nincs probléma, hiszen ők messzemenőkig tisztelik a természetet, viszont még mindig vannak olyanok, akik illegális szemétlerakóként kezelik a vasi erdőket. Számuk azonban fokozatosan csökken – számolt be lapunknak a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

Sütő Dániel

Fotó: Szombathelyi Erdészet

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. jelmondata: az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt. Bugán József vezérigazgató tájékoztatása szerint ezt a jelmondatot a turisták szem előtt tartják, ennélfogva velük kapcsolatos hulladékelhagyásról nem beszélhetünk. Hiszen, akik szeretik a természetet, a Vas megyei erdőket, nyilvánvalóan nem szemetelési céllal mennek ki a szabadba, hanem saját maguk jóléte, közérzetük javítása érdekében.

Ezt az asztalt sem a turisták „terítették meg” a győrvári autóspihenőnél
Fotó: Szombathelyi Erdészet

- A Vas megyei állami erdőkben fellelhető közkedvelt turisztikai célpontok esetében – mint például a Jeli Arborétum, a Kőszegi-hegység, parkerdők – a hulladékelhelyezési lehetőséget szemétgyűjtő formájában megszüntettük. Tettük mindezt azért, mert az erdő nem egy szemételhelyezési pont. Ezzel arra próbáljuk ösztönözni a kirándulókat és a természetjárókat, hogy az ételeik és italaik elfogyasztása után keletkezett hulladékokat vigyék haza. Indítottunk ezzel kapcsolatban egy kampányt is két évvel ezelőtt, aminek keretében beszedtünk mindenféle hulladékgyűjtő edényt az erdőkből, követve szomszédaink – Ausztria, Szlovénia, Szlovákia – és Csehország példáját, akik ezt a lépést már jóval előbb megtették előttünk – fogalmazott a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

Bugán József kitért azokra is, akik szánt szándékkal mérgezik a természetet kommunális hulladékuk szétszórásával. Ugyanakkor pozitív fejlemény, hogy ezeknek az elkövetőknek a száma fokozatosan csökken. Az illegális hulladéklerakás szankcionálására ugyan kevés lehetősége van az erdészetnek, viszont például a szombathelyi Parkerdőnél kihelyezett 24 órás szolgálatot teljesítő térfigyelő kamerák haszna már érezteti hatását. A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a kamerákat működtető városi közterület-felügyelet és az erdészet közötti remek együttműködésnek köszönhetően a felügyeleten keresztül van mód és lehetőség bizonyos szankciók bevezetésére.

Kidobott gumiabroncsok Kisunyomnál
Fotó: Szombathelyi Erdészet

- Más parkerdőkben, erdőkben is helyezünk el a jövőben hasonló térfigyelő kamerákat. Az állam által fenntartott és működtetett HulladékRadar elnevezésű mobil alkalmazást is azért fejlesztették ki, hogy ezáltal az illegális szemétlerakás terjedését megakadályozzák. Az applikáció lehetőséget biztosít a lakosság számára, hogy ezen keresztül be tudják jelenteni az illegális hulladéklerakó helyeket szerte az egész országban. Aki ilyen helyszínre bukkan szabad bejelentési lehetőségével élve megadhatja az érintett területnek a koordinátáit, ahonnan aztán majd a terület tulajdonosa elszállítja, vagy elszállíttatja az illegálisan lerakott hulladékot – tájékoztatott a vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában