Fiatal kora ellenére oltakozott a sárvári Kovács Adél

A 23 éves Kovács Adél munkájából kifolyólag volt jogosult arra, hogy beadassa magának a koronavírus elleni vakcinát, ugyanis jelenleg egy szociális otthonban dolgozik. Mint mondja, örömmel elfogadta a felkínált lehetőséget, és másokat is arra buzdít, hogy bízzanak a szakemberekben, ne féljenek oltakozni.

Polgár Patrícia

ütemezetten halad az oltás Sárváron. 20210305 Sárvár Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Adélnak a munkája kapcsán kínálták fel a lehetőséget, hogy beadassa magának a koronavírus elleni vakcinát, amivel élt is. – Fontosnak tartom a saját és mások egészségének védelmét, emellett pedig szerettem volna csökkenteni annak az esélyét, hogy egy családtagom, ismerősöm megfertőződjön általam. Mivel a járvány lefolyásában kulcsfontosságú szerepe van annak, hogy az átoltottság minél szélesebb körben megvalósuljon, felelősségemnek érzem én is, hogy hozzájáruljak ahhoz, hogy minél kevesebb áldozatot követeljen a járvány – fejti ki a fiatal nő.

Adél január 31-én kapta meg Pfizer-BionTech első vakcináját. A második adag beadására február 21-én került sor. A sárvári fiatal elárulta, az oltáskor egyedül csak a tűtől félt, de a rutinos doktornak szinte fájdalommentesen sikerült beadnia azt számára. Mellékhatásként mindkét adag után pár napig tartó felkarfájdalma volt, ezenkívül más probléma nem jelentkezett nála – annak ellenére, hogy benne is felmerült, hogyan fog az oltásra reagálni a szervezete, ugyanis van egy autoimmun betegsége. Szerencsére azonban aggodalmának nem volt alapja. Hozzátette, bízik abban, hogy Karikó Katalinnak, a messenger RNS-alapú vakcinák szabadalmaztatójának sikerült egy olyan típusú védőoltást megalkotnia, amely nem jelenthet veszélyt rá nézve.

Adél családjában és ismeretségi körében egyébként többen is megkapták már az amerikai gyártású vakcinát, ám ők sem számoltak be a felkarfájdalmon kívül egyéb panaszról. – Örültem, hogy lehetőségem nyílt a Pfizer- gyár oltóanyagát megkapni, hiszen a kutatások is alátámasztják, hogy ez sokkal magasabb ellenanyagszintet eredményez, míg egy koronavírus-fertőzésen átesett egyénnél nem mutatható ki hasonlóan magas ellenanyagszint – magyarázza.

Az oltóanyag típusától függetlenül, figyelembe véve az életkori és egészségügyi sajátosságokat, arra biztat mindenkit, hogy jelentkezzen az oltásra. – Sajnos sok téves információ kering a vakcinákról, illetve magáról a vírusról is. Így arra biztatnám az embereket, hogy a szakembereink szavára hallgassanak és megfelelő forrásokból tájékozódjanak. Több elismert orvosunk is azt az elvet vallja, hogy bármelyik vakcina jobb, mint lélegeztetőgépre kerülni – fogalmaz Adél.

Kiemelt képünkön: Kovács Adél egy vasi szociális otthon dolgozója, így jutott hamar a védőoltáshoz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában