újoncokkal beszélgettünk

2021.03.02. 11:30

Gyakorlat és a példa – Ketten kezdték meg a szolgálatot Szombathelyen

Az elmúlt évben két fiatal tűzoltó kezdte meg szolgálatát a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságán. Arról faggattuk az egyéves próbaidejük derekán járó újoncokat, milyen élményeket őriznek az első hónapokról, beváltotta-e várakozásaikat a hivatásban eltöltött idő.

Tersztyánszky Krisztina

20210223 Szombathely Szombathelyi tűzoltók élete. Képen: Tonka Dániel, Balogh Dávid Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Minden gyerek tűzoltó akar lenni – válaszolja a pályaválasztás okát faggató kérdésemre a 21 éves szombathelyi Tonka Dániel. Ő már korán elkötelezte magát a segítő életpálya mellett, hiszen tanulmányait a Savaria Szakközépiskolában, belügyi rendészeti szakon végezte. Már érettségi után belépett a szombathelyi önkéntes tűzoltó egyesületbe, majd nem sokkal később jelentkezett az öt hónapos alapfokú tűzoltótanfolyamra. Osztálytársai közül is többen ezt a hivatást választották.

– Az első komolyabb vonulásom 2020. augusztus 3-án volt – emlékezik vissza a nagy kalandra. – A Kodály Zoltán utcai hatodik emeleti lakástüzet oltottuk. Ilyenkor nem számít az, hogy ki újonc, ki nem, mindenkinek teljesíteni kell a kötelességét, amit a szolgálati beosztás előír. Természetesen a próbaidő alatt az ember még nem kap első vagy második sugárvezető beosztást, hanem inkább a háttérmunkákkal kell segítenie a frontvonalban küzdők munkáját. De ezek a feladatok is éppen olyan fontosak a beavatkozás sikeréhez.

Tonka Dániel és Balogh Dávid. Mindig van mit csinálni
Fotó: Szendi Péter

Dániel hozzáteszi: az a szép ebben a hivatásban, hogy hiába tanulta meg az ember az alapokat, minden tűzeset vagy baleset más és más, az adott pillanatban kreatívnak kell lenni, és gyorsan meghozni az adott helyzetben legjobb döntést. Így aztán a tűzoltó munkája soha nem lesz unalmas, ha megszólal a riasztás, minden egyes alkalommal felszökik az adrenalinszint. Egyed László tűzoltó alezredes, tűzoltósági felügyelő az újoncokkal kapcsolatosan elmondja, hogy a több mint háromszáz embert foglalkoztató igazgatóságon alacsony a fluktuáció: tavaly mindössze három újonc állt szolgálatba. Ketten helyezkedtek el a szombathelyi, egy fiatal pedig a körmendi tűzoltóságon.

A másik szombathelyi újonc, Balogh Dávid már 29 éves. Informatikai tanulmányok és egyéb tevékenységek után egy tűzoltó ismerősével beszélgetve döntött úgy, hogy ő is megpróbálkozik ezzel a szép hivatással.

– Mivel gyerekkorom óta sportolok, nem kellett tartanom a fizikai alkalmassági vizsgától – meséli. – Ezenkívül a pszichés és az egészségügyi állapotunkat is felmérik, mielőtt megkezdjük a tanulmányainkat. Nem bántam meg, hogy ide jelentkeztem, jó a légkör, jól kialakult csapatmunkában tesszük a dolgunkat azokkal a kollégákkal, akikkel egy csoportban a 24 órás szolgálatokat együtt töltjük. Igazi család vagyunk! Egy-egy riasztás alkalmával nagyon sokat lehet tanulni a többiek példájából: egy adott helyzetben milyen eszközhöz nyúl, balesetnél hol vágja el a karosszériát, hogy könnyebben kiszabaduljon a sérült, sőt azt is, hogy hogyan viselkedik, hogyan szólítja meg a kárt szenvedett, sérült embereket. Ezt csak tapasztalásból és a mások példájából lehet elsajátítani.

Riasztás átlagosan csak három-négy van egy nap Szombathelyen, de az állomáshelyen töltött idő sem veszik kárba. A tűzoltók szerkarbantartással, sportolással, szerelési gyakorlatokkal folyamatosan arra készülnek, hogy ha megszólal a riasztás, két percen belül elhagyva a laktanyát, a lehető leghatékonyabb tudjanak beavatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában