György István: Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából

György István, a Miniszterelnökség közigazgatásért felelős államtitkára az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján az oltási program jelenlegi állásáról és a következő napok oltási tervéről beszélt.

Vas Népe

Forrás: Youtube / M1

Hangsúlyozta: az országban folyamatosan és ütemesen zajlik az oltás: eddig 1 millió 397 ezer 342 embert (a magyar lakosság 14 százalékát) oltották be, közülük 406 ezer 746 ember már a második oltását is megkapta.

- A számok és a tények makacs dolgok – mondta György István, utalva arra, hogy az ellenzék által sokat bírált magyar oltási program az EU egyik legsikeresebb oltási programja.

Hangsúlyozta, hogy az oltás sebességét továbbra is a rendelkezésre álló vakcinamennyiség határozza meg.

Az előttünk álló napok oltási tervével kapcsolatban az államtitkár elmondta: továbbra is a regisztrált idősek oltására koncentrálnak. A háziorvosoknak az elkövetkezendő öt-hat napban átlagosan 10 idős embert kell beoltaniuk, ugyanis ennyi vakcina áll majd rendelkezésükre. Ehhez pedig nincs szükség külső oltópontokra, nem kell sem múzeumokban, sem moziban oltani – mondta, feltehetően a szombathelyi önkormányzat kezdeményezésére utalva.

Beszélt arról is, hogy az elkövetkezendő napokban a háziorvosoknak átlagosan 44 idős embert kell háziorvosi rendelőn kívüli oltópontokra irányítaniuk. Három héttel ezelőtt az ezzel kapcsolatos szervezőmunkához kérték az önkormányzatok segítségét, amit, mint mondta, nagyon sok helyről meg is kaptak. (Ismert: a szombathelyi önkormányzat nem adott egyetlen embert sem erre a feladatra, információink szerint Szombathelyen néhány napja a kormányhivatal munkatársai hívják fel telefonon és irányítják az oltópontokra a segítséget igénylő háziorvosok pácienseit.)

György István hangsúlyozta, hogy jelenleg nem oltópontból, hanem vakcinából van kevés, a baloldali önkormányzatokat pedig arra kérte, hogy botránypolitizálás helyett érdemi segítségre fordítsák az energiájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában