2021.03.30. 08:37
Hogyan táplálkozzunk a koronavírus-fertőzés után, ha még mindig szenvedünk egy-egy tünettől?
Habár sokan felgyógyulnak a koronavírusból, felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ezért a következő táplálkozási tanácsokat adja a betegség utáni regenerációhoz:
Debrecen, 2020. június 3. A COVID-19 járvány gyengülésére reagáló könnyítések és a tavaszi zöldségek, gyümölcsök iránti érdeklődés hatására élénkül a debreceni Nagypiac forgalma, ahol kofák, őstermelők és szakboltok kínálják a portékát. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Forrás: MTVA/Bizományosi
Fotó: Oláh Tibor
Tanácsok fogyás és/vagy alultápláltság esetén
• rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását
• együnk gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést
• részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát
• dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral
• fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk
• súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz
Tanácsok étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén
• nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket
• az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek
• a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni
• ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel
• fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket
• kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel
• szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása
Tanácsok fáradtság esetén
• a puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében
• hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre
• ha túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket, vagy rendeljünk házhoz
Koronavírus Vas Megyében
- Csekély számú fertőzött Vas megyében
- Ismét megnyithatták kapuikat az osztrák mozik
- Aki nem jogosult, az ne foglaljon! – A 12–15 éves korosztály számára szervezett védőoltásról tájékoztat a Markusovszky-kórház
- A szlovén kormány meghosszabbítja a korlátozó intézkedéseket
- Ismét több betegnél is diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést Vas megyében