Meglepetést okoztak

2021.03.10. 18:45

Hurrá! Megjöttek az őrségi fekete gólyák!

A természetvédelmi szakemberek körében is meglepetést okozott, hogy minden eddiginél korábban már február 19-én megérkezett az első őrségi fekete gólya máriaújfalusi fészkéhez. Február 26-án már a párjával foglalta el a fészket, ahol a párzás is megtörtént.

Gyöngyössy Péter

Fotó: dr Heincz Miklós

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságtól kapott információk szerint, idén egy fészekkamera is segíti, hogy minél pontosabb képet kapjanak a rejtett életmódot folytató fekete gólyák életéről. Mint tavaly beszámoltunk róla a megrongálódott fészket meg kellett újítani. Akkor, egy alpintechnikát alkalmazó vállalkozó segítette a munkát, csakúgy mint most a kamera felszerelését. A településekhez kötődő, kéményeken, villanyoszlopokon fészkelő fehér gólyával ellentétben a fekete gólyák településektől távol, erdőkben magas fákon fészkelnek. Táplálkozásukban nagyobb szerepet játszanak a vizes élőhelyek. Az emberek közelségét kerülik.

Fotó: Baumgartner Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában