Idén sem kötelező a szóbeli érettségi Ausztriában

A májusban kezdődő érettségi időszakban is választható lesz a szóbeli érettségi, azt nem kell kötelezően letennie a diákoknak, aki pedig még is ezt választja, csökkentett témaanyagból kell számot adnia tudásáról. A döntést Heinz Faßmann oktatási miniszter jelentette be.

orf.at/vaol.hu

Debrecen, 2018. május 7. Egy diák a középszintû magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban 2018. május 7-én. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintû érettségi vizsgarendszer 28. idõszakában 1.183 helyszínen összesen mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

A szóbeli vizsgák témaanyagát az intézmények legfeljebb 30%-kal csökkenthetik, hogy megkönnyítsék a felkészülést. A diákok választhatnak, hogy teljesen kihagyják a szóbeli vizsgákat, vagy csak egyes tantárgyakból érettségiznek szóban is. Amelyik tárgyból nem tesznek vizsgát, abból az év végi jegyük kerül az érettségi bizonyítványba – tudta meg a magyarok.orf.at.

A változás az írásbeli érettségiket nem érinti, azok a terveknek megfelelően, május 20-án kezdődnek.

A kormány további könnyítésekről is döntött: aki elégtelen osztályzattal zárja a tanévet, de tavaly még legalább elégségesre teljesített, annak nem kell évet ismételnie, automatikusan a következő osztályba léphet. A nyári szünetig tantárgyanként csak egy iskolai dolgozat tartható az osztályokban, jelentette be az oktatási miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában