Gyász

2021.03.11. 07:00

In memoriam dr. Andits Tamás (1943-2021)

2021. február 24-én elhunyt dr. Andits Tamás, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház osztályvezető fő­orvosa.

Prof. dr. Nagy Lajos főigazgató

Orvosi pályája rendkívül sokszínű és eredményekben gazdag. 1969-ben kezdte meg gyógyító tevékeny­ségét a Markusovszky-kórház bel­gyó­gyászati osz­tá lyán.

Az osztályok átszervezése miatt teljesen véletlen, hogy a kardiológiai és belgyógyászati osztály 1984. január elsejei megalakulásakor mindketten erre az osztályra kerültünk. Andits Tamás főorvos úr mint már tapasztalt idősebb kolléga, én pedig teljesen pályakezdőként. A néhány együtt töltött év alatt nemcsak egy nagy tudású és gyakorlatias kollégát ismertem meg benne, hanem nyugodtan elmondhatom, hogy baráti kapcsolatba kerültem vele. Mindig is közel állt a sporthoz, így nem volt meglepetés, hogy az akkor a fedett uszodában működő nappali kórház vezetésére kapott felkérést. Ezen a területen érte el tudományos eredményeit, tizenkét hazai és négy nemzetközi orvo­s­szakmai konferencián tartott

előadást.

Főbb tudományos eredményeit Vas megye termálvizeinek gyógyvízzé nyilvánítása (Szombathely, Szeleste, Bük), valamint a súlyfürdő biomechanikája tanulmányozása terén érte el.

Egész életében sportolt, kosárlabdázott, így az is természetes volt, hogy 1992-ben felkérést kapott a Falco csapatorvosi funkciójára. Ő mondhatta el magáról, hogy a leghosszabb ideig volt a Haladás labdarúgócsapatának csapatorvosa.

1995 óta volt a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház fizioterápiás osztályának osztályvezető főorvosa. Az ő szakmai vezetésével zajlott le a nappali kórház beköltözése a Markusovszky utcai telephelyén felépült belgyógyászati tömbbe.

Dr. Andits Tamás aktív szerepet töltött be a kórház foglalkozás-egész­ségügyi ellátásában is. Köszönhetően a sportnak is mindig fiatalos volt testben és gondolkodásban egyaránt. Utolsó pillanatig, 78 éves korában bekövetkezett váratlan és fájdalmas haláláig gyógyította a betegeket. Nekik és a kórház minden dolgozójának hiányozni fog, nagy űrt hagyott maga mögött.

Nyugodj békében, Tamás!

Prof. dr. Nagy Lajos főigazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában