Koronavírus

2021.03.08. 07:00

Két régióban hétfőtől benépesülhetnek a vendéglátóhelyek teraszai Szlovéniában

Szlovéniában hétfőtől megkezdik az iskolai és óvodai dolgozók tömeges oltását, és a középiskolások is visszatérhetnek az iskolapadokba – jelentette be Simona Kustec oktatási miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Két régióban kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai.

VN

Fotó: VN/TV Slovenija

Az oktatás az úgynevezett C modell szerint zajlik majd: ez azt jelenti, hogy az osztályokat „megfelezik”, egyik héten az osztály egyik fele, a másik héten a másik fele jár iskolába, közben online oktatás folyik azok számára, akik otthon maradnak – mondta a tárcavezető.

A csoportok hetente cserélődnek. A szakközépiskolai és a felnőttoktatásban részt vevők már a tantermekben folytathatják a munkát. Nyitva vannak a diákotthonok is. A szlovén kormány döntött a maszkviselés szabályairól is. Hatodik osztály fölött a diákok és tanárok számára is kötelező a maszk, az alsóbb évfolyamokon azonban csak a tanároknak kell viselni.

Folytatódik az oktatási és nevelési intézmények dolgozóinak heti rendszerességgel történő tesztelése. Ami pedig az oltást illeti, először az 50 évnél idősebb pedagógusokat oltják be.

A válságkabinet sajtótájékoztatóján egyebek mellett az is elhangzott, hogy a tizenkét régióból abban a kettőben, ahol kedvezőbb a járványhelyzet, mától kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Ez az engedmény azonban egyelőre csak egyetlen hétre szól.

Emlékeztetőül: 2020. március 4-én erősítették meg az első koronavírus-fertőzést Szlovéniában, majd nyolc nappal később kihirdették a járványügyi helyzetet. Ez némi megszakítással még mindig érvényben van. A közelmúltban Szlovéniában is megjelentek a vírus új, fertőzőbb változatai. A fertőzöttek száma az egyéves időszakban meghaladta a 191 ezret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában