Az AMAPED is részt vett az egyeztetésen

2021.03.03. 07:00

Kétnyelvűségről és ifjúsági programokról

Idén negyedik alkalommal rendezte meg a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóját február 26-án, melyen az AMAPED – Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete – ez alkalommal is részt vett.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A programot 2018-ban indították el, akkor 22 országból jelentek meg a találkozón, most 35 országból 150 szakember volt jelen online formában. A program azzal a céllal indult el, hogy erősítse a magyar nyelvű oktatást szerte a világon, valamint a diaszpórában élő magyarságot egyeztető fórumokkal is támogassa a pályázati lehetőségek mellett.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében arról számolt be, hogy az utóbbi évek kemény munkájával újraegyesítették a magyar nemzetet. Nehéz olyan diaszpórát találni, ahova a nemzetpolitika ne ért volna el, a magyar közösségekkel, szervezetekkel, mentorokkal sokszor naponta kommunikálnak, valamint támogatják, segítik munkájukat.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa arról beszélt, hogy számos, kifejezetten az ifjúságot megcélzó programot terveznek idén.

A résztvevők az értékekről, a többnyelvűségnek az interkulturalitás oktatásban betöltött szerepéről hallgathattak meg előadásokat. Szó esett a gyermekkori két- és többnyelvűségről a szülők nehézségeire fókuszálva, az interkulturális anyanyelvi tanácsadásról a kamaszkorban – különös tekintettel a koronakrízisre.

Kiemelt képünkön: Potápi Árpád János államtitkár és Szilágyi Péter miniszteri biztos az online találkozón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában