Kimért költségvetés

2021.03.08. 13:00

Kevesebb bevételből gazdálkodnak, önerős beruházások nem lesznek Csepregen

A képviselők elfogadták a költségvetés idei tervét, az önkormányzati bevételeket 15 millió forinttal alátervezik a tavalyihoz képest, 115 millió forinttal számolnak.

Merklin Tímea

Fotó: Cseh Gábor

– Az 1,2 milliárd forintos költségvetés tartalmazza a már megnyert pályázati forrásokat is. Azok a fejlesztések is benne vannak, amelyek idén elkezdődnek, így az intézményhálózatunk kis és nagy energetikai fejlesztésének közbeszerzése, az óvoda és a bölcsőde felújításának közbeszerzése, a tavaly elnyert Magyar falu programos pályázatok. Önerős beruházások nem lesznek az óvatos, kimért terv szerint, mert úgy gondoljuk, hogy inkább legyen egy erős év vége, mintsem feléljük a pénzt. Inkább legyen tartalékunk arra az esetre, ha adódik olyan – például útépítési – pályázat, amihez önerőt kell tenni – mondta Horváth Zoltán polgármester.

Az intézményvezetőkkel is egyeztettek, a tavalyi tények alapján adták meg az idei keretösszegeket, ugyanazokkal a számokkal terveztek, amellett, hogy a garantált bérminimum emelkedett, ezért nőtt a bértömeg – ezt ki kell gazdálkodni.

A város tervezi, hogy legalább 15 millió forintért eladja a városgazda telephelyet, mert nagyobbat akarnak, arról fognak tárgyalni, amit most szívességből használnak, és ami drágább a meglévő eladási áránál, de részletekben szeretnék kifizetni.

– Felépítünk egy tudatos családtámogatási rendszert, aminek egyik eleme az újszülöttek támogatása: ha valaki babakötvényt nyit, adunk mellé 30 ezer forintot. Iskolakezdéskor minden csepregi első osztályos kap tízezer forintot tanszerekre. Az ifjú házasok első lakása megvásárlásához maximum kétszázezer forinttal járulunk hozzá – sorolta a polgármester. A Bursa Hungarica ösztöndíjat egymillió forintos keretösszeggel tervezték, havi öt-tízezer forintos támogatást lehet kapni, attól függően, hányan kérik.

A csepregi önkormányzatnak 2019-ben 160 millió, 2020-ban 130 millió forint volt a bevétele, az ideit 115 millióra forintra tervezik, hogy véletlenül se legyenek túlköltésben.

– Folyamatosan felülvizsgáljuk a bevételeket és a kiadásokat, hogy erős kontroll legyen a költségvetés felett ebben a nehéz időszakban, hónapról hónapra gondolkodunk – hangsúlyozta a polgármester.

– A testület és a hivatali háttér felkészült és nagyon összetartó, a szakképzett pénzügyi csoport képes ezt végrehajtani. Külön köszönet Bakos Erzsébetnek a költségvetést tervező pénzügyi osztályvezetőnek a munkájáért.

Kiemelt képünkön: Horváth Zoltán, Csepreg polgármestere részletezte a költségvetést: óvatosan terveznek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában