Aggódnak a Savaria Múzeum dolgozóiért

2021.03.13. 12:10

Levelet kaptunk: „A politikai ambíciók nem lehetnek fontosabbak, mint az emberélet”

Kétségbeesett hangvételű levelet kapott szerkesztőségünk a Szombathelyi Képtárban tervezett közösségi oltóponttal kapcsolatosan.

Vas Népe

Fotó: szombathely.hu

Ebben emlékeztetnek: „Ezen az oltóponton a Savaria Múzeum munkatársait tervezik bevetni.” Majd így folytatják: „Ezt munkahelyi kényszerrel kívánják elérni úgy, hogy előzetesen nem kapnak oltást. A dolgozók veszélyben érzik magukat, de nem mernek a sajtóhoz fordulni. Jelenleg egyesével hívják be őket, hogy aláírassanak velük egy ’önkéntes’ szerződést.” – írták.

Ismert, pénteken komoly vihart kavart a szombathelyi oltópontok kialakításának ügye, miután a baloldali városvezetés csütörtökön bejelentette, akár már péntektől hívhatják a Szombathelyi Képtárba, a Schrammel-gyűjteménynek helyet adó Éva-malomba és a Savaria Moziba az oltandókat. A Vas Népe Szerkesztősége ezzel kapcsolatosan több kérdést is küldött Nemény András polgármesternek. Így a többi közt azt is, hogy a városvezetés által felvázolt rendszerben az adminisztrációt majdan végző önkormányzati dolgozók megkapták-e a védőoltást. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha nem, akkor Polgármester úr nem gondolja-e, hogy felelőtlenség így a frontvonalba küldeni a dolgozókat. A Szombathely MJV közösségi oldalán közzétett válaszból megtudtuk: A városvezetés kérte a védelmi bizottság elnökét arra, hogy „a feladatban részt vevők – amennyiben lehetséges – minél előbb megkapják az oltást. Mindezek mellett minden oltóhelyen dolgozónak biztosítunk sebészi szájmaszkot, védőruhát, védőkesztyűt és arcpajzsot, és minden műszak megkezdése előtt sor kerül megfelelő protokoll szerinti fertőtlenítő takarításra.”

Úgy tűnik, a Savaria Múzeum dolgozóinak egészségéért aggódó levélírók a polgármesteri választól nem nyugodtak meg. Az intézményben dolgozó forrásainktól egyébként úgy értesültünk, több körben tárgyaltak a héten a munkatársakkal. A múzeumi szakemberek közül többeket meglepett, hogy közművelődési szakemberként oltóhelyen kell szolgálatot teljesíteniük. Az érintettek átlagos életkora információink szerint 35 és 45 év közötti.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos az elmúlt napokban az operatív törzs tájékoztatóján arról beszélt, hogy járvány harmadik hullámában az áldozatok többsége még mindig idős, krónikus beteg, de vannak közöttük fiatalok is. A járványügyi adatok nagyon aggasztóak, az év kilencedik hetében 35 ezer 802 új pozitív személyt azonosítottak, az átlagéletkoruk 44,5 év, 55 százalékuk nő, 45 százalékuk férfi. A betegek 23 százaléka a 40-49 éves korosztályhoz, 17 százaléka az 50-59 éves korosztályhoz, 15 százaléka a 30-39 éves korosztályhoz tartozott. A 20-29 évesek és a 65 év felettiek aránya 12-12 százalék volt.

A Savaria Múzeum dolgozóinak egészségéért aggódók így zárták levelüket: „Azért fordultunk önökhöz, hogy segítsenek megakadályozni ezt az ámokfutást. Szerintünk a politikai ambíciók nem lehetnek fontosabbak, mint az emberélet.”

Az ügyben telefonon kerestük Csapláros Andreát, a Savaria Múzeum igazgatóját, egyelőre azonban nem értük el. Megkerestük a városháza kommunikációs vezetőjét is, azt ígérte, felvetéseinkre közleményben reagálnak majd.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.vaol.hu/vezeto-hirek/gyorgy-istvan-a-szombathelyi-polgarmester-csinalt-egy-mubalhet-amibol-politikai-hasznot-remelt-4750837/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szombathely-polgarmestere-egy-munkatarsat-sem-adott-a-haziorvosok-adminisztracios-feladatainak-ellatasahoz-valos-segitsegnyujtas-helyett-baloldali-hangulatkeltes-4749784/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában