növényles

2021.03.29. 07:00

Még nyílik a kockásliliom – Több új lelőhelyét fedezték fel a Rába mentén

A mocsári kockásliliom valaha nagy tömegben élhetett az árterek, mocsarak, lápok környékén.

Gyöngyössy Péter

20210317 Magyarbüks, Magyarbükkös Tavaszi virágok: Kockásliliom Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A folyók szabályozása, a mo­csarak, lápok lecsapolása, az ártéri erdők kiirtása miatt az elmúlt kétszáz évben összezsugorodtak azok a területek, ahol előfordulhatna. Vas megyében az elmúlt években több korábban nem ismert élőhelyét fedezték fel. Aki siet, még elcsípheti a kockásliliom utolsó virágzó példányait. Csákánydoroszlótól északra, az egykori Magyarbüks település határában az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai négy éve még 17 ezer példányt számoltak meg. A tavalyi számolás eredménye 4270 példány. A Rába árterében az utóbbi években több olyan élőhelyet is találtak, ahol viszont növekszik a példányszám.

Van, ahol egyre több a kockás­liliom
Fotó: Szendi Péter

Tóth Sárát, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság botanikai felügyelőjét kérdeztük, aki elmondta, hogy a Rába mentén Bejcgyertyános és Ikervár között négy éve egy 776 egyedből álló populációt találtak. A tavalyi számlálás eredménye 5018 tő volt. Egy különálló ikervári élőhelyen is nőtt a példányszám négy év alatt 517-ről 1605-re. Alsóújlak határában tavaly egy eddig nem ismert 402 darabos állományra leltek, és a rumi erdőben is felfedeztek egy új lelőhelyet. Tóth Sára elmondta, hogy a különböző élőhelyeken a három év alatt tapasztalt változásokra, a megforduló tendenciára még nincs magyarázat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában