kikapcsolódás

2021.03.19. 07:00

Mutatjuk, milyen programok várják Vas megyében

A Szkéné Színház a közönséget is bevonja: saját online játékot kínál.

vaol.hu

Fotó: VN-archív

Koncert

Március 20., szombat 19.30 óra: Várjon Dénes és a Borodin Quartet. Várjon Dénes, a hazai koncertélet egyik legaktívabb és legelmélyültebb művésze és az orosz vonósnégyes közös előadása. Műsor: Haydn: D-dúr vonósnégyes, Hob. III: 42; Schnittke: Zongoraötös; Sosztakovics: g-moll zongoraötös, op. 57. Közreműködik: Várjon Dénes (zongora) és a Borodin Quartet: Ruben Aharonian, Sergei Lomovsky (hegedű); Igor Naidin (brácsa); Vladimir Balshin (cselló). A 2017. június 9-én készített koncertfelvételt a Zeneakadémia Online Koncerttermében, Facebook- és YouTube-csatornáján is közvetítik.

Színház

Március 19., péntek 19 óra: Köztünk marad – Eke Angélával és Horkay Barnabással. A Szkéné Színház saját fejlesztésű online színházi játékában a nézők közvetlenül alakítják a történetet, melyet minden hónapban más-más színészpáros improvizációja kelt életre. Adott két szereplő, akik minden kapcsolatot megszakítottak egymással, súlyos titkokat hagyva feldolgozatlanul közös múltjukban. Egyikük most megtöri a csendet. A színházi játék Zoomon valósul meg. A játékba mindenki a saját eszközéről jelentkezik be. A megfelelő minőségű kapcsolat érdekében hasznos letölteni az ingyenes Zoom alkalmazást az eszközre. A belépéshez szükséges linket és az előzetes információkat a megadott e-mail-címen keresztül kapják meg a résztvevők. A két és fél, háromórás online közösségi játékot tizenhat résztvevőnek kínálják. Részletek a Szkéné Színház weboldalán.

Március 19., péntek 19 óra: Operett online – La Mancha lovagja. A Budapesti Operettszínház előadása. Vajon tényleg be vagyunk zárva saját elménk, gondolataink börtönébe? Az absztrakt közegben megelevenedő mese Don Quijotéról, a búsképű lovagról szól, aki addig álmodozott egy szebb és jobb világról, amíg elhitte, hogy valóban létezik. Részletek: www.operett.hu.

Március 25., csütörtök 20.30 óra: Táncszínház ON – Győri Balett: Romance. Velekei László 2013-ban dolgozott először Kodály Zoltán művei­re, így született meg a nagy sikerű Kodály című darab. Ezt újragondolva alkotta meg a világhírű zeneszerző munkásságának minden szegletéből hasító Romance című koreográfiáját, tisztelegve ezzel a magyar zenetudós, zeneoktató és népzenekutató előtt. Az előadás megtekinthető a www.tancszinhaz.hu weboldalon.

Előadás

Március 22., hétfő 18 óra: Moho sapiens, avagy az evés lélektana. Dr. Forgács Attila gasztropszichológus, szociálpszichológus, klinikai szakpszichológus előadásában többek között az alábbi kérdésekre keresi a válaszokat: Miért vagyunk éhesek? Honnan ered az éhségérzet? Miért eszik az ember akkor is, ha nem éhes? Ki eszik bennünk? Miért nem lehet tartósan lefogyni? Hogyan lehetne sikeresen fogyni? Milyen összefüggések vannak a táplálkozásunk és a pszichológia között? Dr. Forgács Attila a tömeges elhízás és a kényszeres fogyásvágy evolúciós és társadalom-lélektani okait járja körül. Részletek: www.tixa.hu.

Március 23., kedd 16 óra: Szalai Júlia: A nem polgárosuló középosztály. Könyvbemutató. A rendezvény megtekinthető a Facebook-eseménynél feltüntetett Zoom-linken keresztül.

Március 24., szerda 18.30 óra: Úti beszámolók – dr. Kozári Karina: Instant Ázsia. Kalandozások Ázsiában a dzsungeleken át a gasztronómiáig. Vajon mit esznek a lankaiak, hol láthatunk leopárdot, mi az a mango sticky rice? Erre és még sok más érdekes dologra is fény derül az ázsiai „foteltúra” során. Alapul veszik Srí Lankát, kiegészítik Thaifölddel, adnak hozzá egy kis Kambodzsát és Laoszt, a végén pedig megfűszerezik egy csipetnyi Indonéziával. Előadó: dr. Kozári Karina, az Eupolisz utazási iroda idegenvezetője. Megtekinthető az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér Facebook-oldalán.

Március 25., csütörtök 18 óra: Körbe-körbe Budapesten – Saly Noémi városmeséi. A körséta első állomása a régi I. kerület, amely magában foglalta a mai Lágymányos és a Hegyvidék lakott részeit és az egész Gellérthegyet. Az elő­adás során kiderül, kik laktak a Várban, és kik a Krisztinavárosban, hogy miből éltek a vízivárosiak, és hová tűnt a valaha legnépesebb budai városrész, a Tabán. Mennek templomba, fürdőbe, barlangba, kocsmába, iskolába, kiélvezik a hajdani multikulti mindenféle ízét, bűzét, zamatát. Megtekinthető a Csányi5 közösségi oldalán.

Március 25., csütörtök 19 óra: Pilinszky100 #5. / Szabó T. Anna. 2021-ben ünnepeljük Pilinszky János költő születésének 100. évfordulóját – a centenárium okot és lehetőséget teremt arra, hogy programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal ki­emeljék a szerző sokrétű élet­művét. A Juhász Anna Irodalmi Szalon centenáriumi sorozata a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával jön létre. A háziasszony, Juhász Anna kéthetente csütörtökön este beszélget egy-egy vendéggel: íróval, irodalomtörténésszel, alkotóval, művésszel, minden alkalommal öt-öt Pilinszkyhez kapcsolódó szót, fogalmat, gondolatot központba téve. Így az év végére kijön a 100 szó, 100 fogalom, ami a sorozat címe – és létrejönne a Pilinszky centenáriumi szószedet. A centenáriumi sorozat ötödik vendége a virtuális szalonban Szabó T. Anna József Attila-díjas költő, műfordító.

Szabó T. Anna Kolozsváron született, 1987-ben települt át Magyarországra – Szombathelyre – a családjával. Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, műfordító (többek között James Joyce, Sylvia Plath, W. B. Yeats, John Updike, Stuart Parker írásait fordította), tanári és szerkesztői munkát végez. A vers életsegítő volt számára a középiskolában, „a zöld padot teleírta versekkel, és néha frissítette, mint egy honlapot. Ahogy egyszer fogalmazott, így honosította magát. Szilágyi Domokos, Székely János, Szécsi Margit, Pilinszky segítette a felnőtté válásban”. Március 25-én a költővel Pilinszky Jánoshoz fűződő viszonyáról, Ted Hughesról, fordításról és a Pilinszky-világ mai értelmezéséről is beszélgetnek. A beszélgetés ingyenesen elérhető a Facebookon.

Kiemelt képünkön: Szabó T. Anna ezúttal a centenáriumi Pilinszky János-sorozat vendége lesz. Csak az érdekesség kedvéért: mindketten erősen kötődnek Vas megyéhez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában