Plüssök

2021.03.22. 20:00

Ne hagyja ott a talált játékot, segítheti vele Noel felépülését

A megye utcáin, közterein az elmúlt hetekben számos plüssállatot lehetett találni. Ezek a kis játékok nem is olyan rejtélyesek: megtalálójuk azokat megtarthatja, cserébe csak annyit kell tennie, hogy támogatja az SMA-s kisfiú, Noel felépülését.

Polgár Patrícia

Országszerte segítik plüssökkel a Vas megyei Noel felépülését Szinte napról napra újabb kezdeményezést hoznak létre annak érdekében, hogy az SMA II-es betegségben szenvedő kisfiú mielőbb talpra állhasson. Noelnek szüksége van a támogatásra, ugyanis ez év szeptemberéig meg kell kezdeni nála a 730 millió forintos Zolgensma génterápiát. Képen: Geröly Szilvia 20210317 Kőszeg Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Az ötletgazdák, Csefó Ildikó és Csefó Zsolt annak idején a szintén SMA-ban szenvedő Zsombornak kezdtek el ilyen módon pénzt gyűjteni. Amikor a kisfiúnak meglett a Zolgensma-génterápiához szükséges 730 millió forint, úgy gondolták, hogy Noel mellé állnak. Közel egy hónapja létrehozták a Plüssökkel Noelért! elnevezésű Facebook-csoportot, aminek kezelésében a kőszegi Udvardy-Kiricsi Viktória van segítségükre – helyben koordinálja a plüssök kihelyezését.

Viktória hozta létre azt az első gyűjtőpontot, ahol a kisfiú gyógyulásának támogatására szánt plüssöket fogadta. Mint mondja, a kezdeményezés hamar kinőtte magát, mára már tíz gyűjtőpontjuk van, tíz segítővel áll napi kapcsolatban. Az egyikük a képünkön látható Geröly Szilvia, aki rendszeresen helyez el plüssöket Kőszegen. A gyűjtőpontokon kívül is számos család van jelen a mozgalomban, segítenek. Megoszlanak a feladatok: van, aki gyűjti a játékokat, van, aki mossa azokat, mások pedig a címkéket nyomtatják hozzájuk. Ugyanis Noelt kétféleképpen is lehet segíteni a plüssökkel.

Egyrészt az értékesebbekre a csoportban létrehozott mappában lehet licitálni, az összes többire pedig az utcákat járva, a hétköznapi teendőket intézve, szinte bárhol rábukkanhatunk. Ne lepődjön meg, hogy ha a bevásárlását intézve, a postán sorban állva vagy éppen kutyasétáltatás közben egy nejlonba csomagolt játékfigurával találkozik! Nyugodtan vigye magával, olvassa el a mellékelt cédulát, és támogassa a beteg kisfiút akár már ezer forinttal!

Viktóriától tudjuk, a kis papíron olvasható Noel története, de megtalálható rajta a számlaszám is, ahova várják az utalásokat. Az alapösszeget ezer forintban határozták meg, de mindenki maga dönti el, hogy mekkora az az összeg, amit még megengedhet magának.

Az elhelyezésnél a forgalmasabb helyeket célozzák meg: boltokat, így sokan bevásárlókocsikba teszik a játékokat vagy éppen autók tetejére, parkokba, játszóterekre – a lényeg, hogy valaki azokat megtalálja.

Viktória elárulja: a kezdeményezés mára szinte országossá nőtte ki magát: a 19 megyéből kettőben nincsenek jelen. Néhány segítő jóvoltából pedig már Ausztriába is eljutott a mozgalom.

Varga Zsuzsanna csütörtökön a szombathelyi Szófia utcai postára igyekezett csekkeket feladni, amikor felfigyelt a váró részen ücsörgő plüsskutyára. Mivel több ismerőse is megosztotta már közösségi oldalán, ismerte a kezdeményezést, mielőtt rátalált a játékra. Nem is volt számára kérdés, hogy elhozza a plüssjátékot: a kislányát lepte meg vele. Mint mondja, örültek, hogy megtalálták, hiszen amellett, hogy gyermekének örömöt szerzett, a beteg kisfiút is támogathatta általa a gyógyulásban. Sőt, ők maguk is kedvet kaptak a dologhoz: a kislány boldogan ajánlott fel néhányat a játékai közül a nemes cél érdekében.

– Rendszeresen szoktunk jótékonykodni, gyűjtöttünk már a mentőknek, de helyeztünk ki mikuláscsomagokat is. Mivel jómagam is édesanya vagyok, át tudom érezni a szülők helyzetét, így segítenem kellett. Szeretném, ha talpra állna ez a kisfiúcska – mondja el Zsuzsanna.

A kezdeményezés sikerességével kapcsolatban Noel édesanyjától, Horváthné Ávár Dórától megtudjuk, hogy rengeteg utalás érkezik be hozzájuk a megtalálóktól, mennyiségre a talált plüssök révén kapják a legtöbb támogatást.

Kiemelt képünkön: A kezdeményezésnek számos támogatója akadt: Geröly Szilvia egyike azoknak, akik a plüssök elhelyezéséért felelnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában